Tekst objavljen: 03.11.2015 15:11        


Direktor Dunav društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Zoran Milivojević izjavio je danas da je do sada članovima tog fonda isplaćene penzije u ukupnom iznosu od 2,5 milijarde dinara. Milivojević je, u izjavi Tanjugu, rekao da je ovakav vid štednje isplativ, kao i da obezbeđuje "koliko-toliko sigurnu budućnost", jer je to odličan dopunski vid državne penzije.

Dunav isplatio 2,5 milijarde privatnih penzija

On je naveo primer osobe koja je uplaćivala po 2.000 dinara mesečno od 23. godine, a kad se obračuna akumulirana suma i prinos (9,35 odsto), kad sa navršenih 58 godina ta osoba stekne pravo da podigne penziju, može da računa na oko 5,7 miliona dinara.

Taj iznos može da podigne odjednom, a može da bira i da svakog meseca u narednih 10 godina dobija privatnu penziju od 72.380 dinara, ili na 15 godina 57.927 dinara.

Milivojević se osvrnuo na mesec štednje koji je u toku, i kada veliki broj građana razmišlja šta uraditi sa ušteđevinom, i poručio da su penzijski fondovi konkurentni i drugim vidovima štednje.

"Penzijski fondovi su vid štednje na dobrovljonoj bazi. U fondove građani, ali i firme za svoje zaposlene, mogu da uplaćuju novac kad god požele, i u iznosu koji žele. Ne iziskuju ni velika sredstva, već mogu i sitna ulaganja, dugoročno", rekao je on i dodao da po Zakonu, sa navršenih 58 godina možete da raspolažete svojim novcem.

U Dunav fondu, kako dodaje, minimalna uplata je 1.000 dinara, a redovnost je nebitna. Bitna je, objašnjava, dužina uplate, koja se konvertuje u investicione jedinice, a onda klijent zapravopostaje vlasnik investicionih jedinica, i ta stečena prava po uplati zadržava.

Milivojević ističe i da su prinosi, za 10 godina od kad postoje dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji, zadovoljavajući. Prosečna stopa prinosa u poslednjih pet godina prelazi 12 odsto.

Uz to, navodi on, svi penzijski fondovi rade transparentno, u skladu sa Zakonom o dobrovoljnim penzijskim fondovima, i pod strogim nadzorom Narodne banke Srbije.

"Poslovanje je strogo regulisano Zakonom o DPF i nadzorom NBS tako da velikog prostora za špekulacije nema. Zapravo, ta mogućnost je isključena", rekao je Milivojević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicioni fondovi penzija privatna penzija Dunav osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana