Zvanični kurs Evra za dan 30.11.20. :: 117.5822 rsd
Tekst objavljen: 09.03.2015 9:58        


Evropska centralna banka (ECB) će danas početi sa novim programom otkupa državnih obveznica, u nadi da će na taj način upumpati nova sredstva u posrnulu privredu evrozone. U nastojanju da podstakne privredni rast i podigne inflaciju u evrozoni, ECB je 22. januara donela odluku o otkupu državnih obveznica svojih prezaduženih zemalja članica tako što će, po uzoru na američku centralnu banku (Fed), osigurati puno novca za tu kupovinu s f

ECB danas počinje sa otkupom državnih obveznica

"Počećemo da 9. marta kupujemo obveznice denominovane u evrima iz javnog sektora na sekundarnom tržištu.

Takođe ćemo nastaviti sa kupovinom obveznica pokrivenih aktivama i obveznica pokrivenih kreditom ili hipotekom, sa kojom smo krenuli prošle godine", izjavio je u četvrtak predsednik ECB-a Mario Dragi.

Prema proširenom programu ECB-a, ta institucija će za kupovinu korporativnih i državnih obveznica oslabljenih članica evrozone izdvajati mesečno 60 milijardi evra, u periodu od marta ove do kraja septembra sledeće godine, što ukupno iznosi više od bilion evra.

ECB je odluku o programu kvantitativnog labavljenja donela uprkos protivljenju Nemačke, najmoćnije članice monetarnog bloka, koju mnogi krive za "slepo propagiranje budžetske štednje" i nametanje sopstvene ekonomske vizije drugima.

Samo dan po objavljivanju najnovijeg poteza ECB, prinosi na obveznice južnih članica evrozone su, na sekundarnom tržištu, pali na istorijski niske nivoe.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina obveznica evropska centralna banka obveznice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana