Tekst objavljen: 09.03.2015 9:58        


Evropska centralna banka (ECB) će danas početi sa novim programom otkupa državnih obveznica, u nadi da će na taj način upumpati nova sredstva u posrnulu privredu evrozone. U nastojanju da podstakne privredni rast i podigne inflaciju u evrozoni, ECB je 22. januara donela odluku o otkupu državnih obveznica svojih prezaduženih zemalja članica tako što će, po uzoru na američku centralnu banku (Fed), osigurati puno novca za tu kupovinu s f

ECB danas počinje sa otkupom državnih obveznica

"Počećemo da 9. marta kupujemo obveznice denominovane u evrima iz javnog sektora na sekundarnom tržištu.

Takođe ćemo nastaviti sa kupovinom obveznica pokrivenih aktivama i obveznica pokrivenih kreditom ili hipotekom, sa kojom smo krenuli prošle godine", izjavio je u četvrtak predsednik ECB-a Mario Dragi.

Prema proširenom programu ECB-a, ta institucija će za kupovinu korporativnih i državnih obveznica oslabljenih članica evrozone izdvajati mesečno 60 milijardi evra, u periodu od marta ove do kraja septembra sledeće godine, što ukupno iznosi više od bilion evra.

ECB je odluku o programu kvantitativnog labavljenja donela uprkos protivljenju Nemačke, najmoćnije članice monetarnog bloka, koju mnogi krive za "slepo propagiranje budžetske štednje" i nametanje sopstvene ekonomske vizije drugima.

Samo dan po objavljivanju najnovijeg poteza ECB, prinosi na obveznice južnih članica evrozone su, na sekundarnom tržištu, pali na istorijski niske nivoe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina obveznica evropska centralna banka obveznice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana