Tekst objavljen: 15.04.2015 10:12        


Evropska centralna banka (ECB) će nastaviti da podržava likvidnost grčkih banaka sve dok one budu solventne i imaju dovoljno kolaterala, rekao je u intervjuu za grčki list Katimerini član izvršnog odbora ECB, Benoa Ker. Ker je napomenuo da nametanje kontrola kapitala nije opcija koja se razmatra, dok špekulacije da će Grčka napustiti evrozonu "uopšte ne dolaze u obzir", prenosi Rojters.

ECB: Nastavljamo da pružamo likvidnost grčkim bankama

Na pitanje da li će ECB vratiti Atini profit ostvaren na grčkim obveznicama, koje je ta banka kupila na vrhuncu dužničke krize, KER je rekao da to zavisi od uspeha izveštaja o napretku Grčke u okviru programa reformi zahtevanih u zamenu za međunarodnu finansijsku pomoć.

Neizvesnost u pregovorima između Atine i njenih kreditora koči ekonomsku aktivnost i nosi rizike po grčki finansijski sektor, dodao je on.

"Prethodnih dana zabeležen je značajan napredak u kvalitetu diskusije sa tri institucije (EU, ECB, Međunarodni monetarni fond). Ipak, i dalje postoje razlike u stavovima i potreban je dodatni rad. Želimo da ti pregovori budu uspešni", poručio je Ker.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka ekonomija odluke ecb Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana