Indikativni kurs Evra na dan 19.10.21. :: 117.5792 rsd
Tekst objavljen: 30.04.2020 11:30        


Evropska centralna banka saopštila rezultate

ECB: "Nema značajnog rizika od prenosa korone preko papirnih i metalnih evra"

Ne postoji značajan rizik da se oboli od novog korona virusa korišćenjem papirnih i metalnih evro novčanica, saopštila je Evropska centralna banka (ECB).

Kako se navodi, to je utvrđeno laboratorijskim ispitivanjem koje je pokazalo da je virus preživeo mnogo duže na drugim površinama, prenosi portal Lokal Frans (Local France).

Gotovinski novac i dalje se koristi u 19 zemalja evrozone, međutim brojne radnje i prodavnice traže od kupaca da se prebace na beskontaktno plaćanje kako bi se izbeglo rukovanje novčanicama i mogući kontakt sa inficiranom osobom.

Član izvršnog odbora ECB Fabio Paneta rekao je da je ispitivanje u laboratoriji pokazalo da je stopa preživljavanja virusa 10 do 100 puta veća na čeličnim površinama, poput kvaka na vratima, nego na novčanicama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Druge analize pokazale su pokazale da se virus mnogo teže prenosi preko poroznih površina poput pamučnih ili papirnih, nego sa glatkih površina kao što je plastika - rekao je Paneta i dodao da su evro novčanice štampane na papiru od pamučnih vlakana koji ih čini otpornim na habanje.

Paneta je zaključio i da novčanice ne predstavljaju rizik od infekcije u poređenju sa drugim vrstama površine sa kojima svakodnevno ljudi dolaze u kontakt.

Više od 340 miliona stanovnika Evrope koristi evro, a gotovina je dominantan način plaćanja i posebno je popularan u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji, saopštio je ECB.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evropska centralna banka korona virus kovanice evro prenošenje virusa preko novca novčanice evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana