Tekst objavljen: 19.02.2015 10:44        


Evropska centralna banka (ECB) povećala je obim Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA) za dodatnih 3,3 milijarde evra, čime je grčkim bankama stavljeno na raspolaganje ukupno 68,3 milijarde evra, izjavio je jedan neimenovani izvor iz ECB. V

ECB povećala hitna sredstva za grcke banke

Veća sredstva u okviru programa ELA, nad kojim ECB ima kontrolu, od ključnog su značaja za grčke banke, i istovremeno omogućavaju zvaničnoj Atini izvestan manevarski prostor dok pokušava da pregovora sa evropskim partnerima o sporazumu za otplatu grčkog duga, javlja agencija Rojters.

ECB je još prošlog četvrtka povećala obim programa ELA za pet milijardi evra na 65 milijardi evra, a prema propisima tog programa, sredstva mogu biti dodeljena samo onim bankama čija je likvidnost blisko povezana sa solventnošću grčke države kojoj su potrebna sredstva iz programa finansijske pomoći.

Grčka bi trebalo da danas od svojih međunarodnih kreditora formalno zatraži šestomesečno produženje programa pomoći, a uoči takvog zahteva grčki zvaničnici su izrazili optimizam u pogledu postizanja rešenja za grčku situaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hitnog fonda za očuvanje likvidnost evropska centralna banka ecb grčke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana