Tekst objavljen: 05.05.2016 14:01        


Evropska centralna banka (ECB) saopštila je danas da će do kraja 2018. prestati da štampa nove novčanice od 500 evra, zbog zabrinutosti što tu ljubičastu novčanicu kriminalci najviše koriste za pranje novca, pa čak i za finansiranje terorističkih aktivnosti. 

ECB prestaje da štampa novčanicu od 500 evra

"Novčanica od 500 evra će ostati zakonsko sredstvo plaćanja i stoga će i dalje biti u upotrebi", saopštila je ECB posle današnjeg sastanka svog Saveta, a preneo Rojters.

Banka je dodala da će "novčanica od 500 evra, kao i novčanice drugih vrednosti, uvek zadržati svoju vrednost i moći će da se razmeni pri nacionalnim centralnim bankama u sklopu Evrosistema tokom neograničenog vremenskog perioda".

Savet ECB je, prema očekivanjima analitičara, glasao za obustavu štampanja novčanice od 500 evra, zbog rasprostranjenog mišljenja da je pre svega koriste kriminalci za prebacivanje velikih suma novca u različite delove sveta, bez znanja vlasti.

"Takve novčanice su omiljeni mehanizam plaćanja za one koji se bave nezakonitim aktivnostima, s obzirom na relativnu lakoću sa kojom se mogu transportovati i prebaciti", navodi se u nedavno objavljenoj studiji Harvard Univerziteta.

Skoro 30 odsto od preko 1.000 milijardi evra gotovine u opticaju, prošle godine je bilo u apoenima od 500 evra, pokazali su nedavno objavljeni podaci ECB-a.

Ova novčanica je jedna od najvrednijih u svetu, sa vrednošću koja je trenutno za preko pet puta veća od najveće američke novčanice u opticaju od 100 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
štampa novčanica 500 evra ecb novčanica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana