Tekst objavljen: 27.03.2015 14:31        


Evropska centralna banka (ECB) zatražila je danas od banaka iz evrozone detaljne podatke o njihovoj izloženosti u Austriji i o iznosu rezervi koje planiraju da izdvoje, s obzirom na odluku Beča da obustavi vraćanje duga ugašene Hipo Alpe Adria banke, saopštili su neimenovani izvori za Rojters.

ECB traži od banaka detalje o izloženosti Hipo banke

Iz ECB-a su bankama poslali upitnike, a održana je i video-konferencija o potencijalnim posledicama takve odluke Austrije, prenosi Rojters.

"Shvataju to ozbiljno", izjavio je za britansku agenciju čelnik jedne banke pod uslovom da ostane anoniman.
Austrijska agencija za finansijska tržišta (FMA) preuzela je ovog meseca kontrolu nad Hipovom "lošom" bankom - nad Heta bankom, i uvela moratorijum na vraćanje dugova do maja 2016. godine, nakon što je nezavisna revizija razotkrila manjak kapitala u visini do 7,6 milijardi evra koji vlada nije spremna da nadoknadi.

Time je Austrija - koja je poput Nemačke i Britanije pre roka usvojila nove evropske propise o uključivanju poverilaca u finansiranje kontrolisanog gašenja banaka - postala prva država koja je primenila takve propise u rešavanju problema Heta banke.

Bankari, međutim, tvrde da se kredibilitet Austrije našao na kocki, pošto da je Beč po drugi put u poslednje dve godine nametnuo kreditorima troškove gašenja banke iako su se mnogi među njima uzdali u državne garancije.

Moratorijum na vraćanje preko 11 milijardi evra Hipovog duga izazvao je potres u bankarskim krugovima, čije su se posledice osetile i van Austrije. Tako je nemačka centralna banka, Bundesbanka, utvrdila da su nemačke banke izložene Heti s oko 5,5 milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
austija izloženost banke ecb odluke ecb Hypo Alpe-Adria banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana