Tekst objavljen: 25.02.2015 15:13        


Odluka Narodne banke Srbije (NBS) za lakšu otplatu kredita u "svajcarcima" je dobra, jer nudi veliku fleksibilnost klijentima kojima su ponudjena četiri modela konvertovanja kredita, ocenio je danas profesor Ekonoskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin. 

Ekonomisti: NBS uradila najviše što je mogla

NBS je uradila najviše što je mogla i ta odluka je u skladu sa realnim mogućnostima poslovnih banaka, rekao je on na konferenciji za novinare, posvećenoj Kopaonik biznis forumu.

"Da sam u odelu štediša iskoristio bih ovu mogućnost", rekao je Đuričin. Đuričin je dodao da NBS nije imala obavezu da smanji teret duga dužnicima i ovu meru je ocenio kao izraz dobre volje NBS-a.

On je međutim ukazao da je NBS imala i svoj interes u tome jer u slučaju da dužnici ne bi mogli da nastave da otpalćuju kredite u švajacarcima, zbog rasta vrednosti te valute, NBS bi morala da aktivira Fond za osiguranje depozita, čime bi se iscrpila sredstva iz tog fonda.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je ocenio da to što je NBS ponudila četiri opcije za otplatu kredita u švajcarcima, ne znači da banke ne mogu svojim klijentima da ponude i još bolje opcije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
odluke nbs kredit u švajcarcima stambeni kredit u švajcarcima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana