Tekst objavljen: 07.04.2017 10:50        


BERLIN, 7. aprila (Tanjug) - Čvršće ekonomske integracije, stvaranje jedinstvenog tržišta zapadnog Balkana i povezivanje poslovnih zajednica radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima važni su za ekonomski napredak, podizanje kapaciteta naših privreda, unapredenje konkurentnosti i produktivnosti regiona, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež u Berlinu.

Ekonomsko povezivanje za više trgovine i investicija

"To je preduslov evropskih integracija ekonomija ovog regiona i njihovog efikasnijeg uključivanja u globalnu tržišnu utakmicu", rekao je Čadež na petom Berlinskom forumu.

U tim procesima, prema njegovim rečima, značajnu ulogu imaju aktivnosti poslovnih asocijacija okupljenih u Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana.

Učestvujući na forumu, koji je ove godine posvećen procesima jačanja trgovinskih i privrednih veza, mogućnostima realizacije ideje o jedinstvenoj ekonomskoj zoni od Lisabona do Vladivostoka sa oko 800 miliona stanovnika, Čadež je ukazao na jačanje regionalnih integracija na zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, navodi se u saopštenju PKS.

Forum u Berlinu okupio je više od 400 predstavnika političkog i ekonomskog života Evrope i Centralne Azije, a učesnici skupa razgovarali su o ponovnoj izgradnji poverenja, prevazilaženju izazova i barijera, poslovnom umrežavanju, jačanju trgovinskih veza od Lisabona do Vladivostoka i uticaju digitalne revolucije na integracione procese na tom ekonomskom prostoru.

Forum u Berlinu organizovali su UniCredit, nemački Komitet za istočno-evropske ekonomske odnose (Ost-Aušćuš der Deutsćen Virtsćaft) i METRO grupa, pod pokroviteljstvom OEBS-a.
Partneri događaja su Udruženje nemačkih privrednih komora i industrije (DIHK), Federacija nemačkih industrijalaca (BDI) i Sćaeffler Group.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana