Tekst objavljen: 24.10.2015 17:30        


Srbija ima svih vrsta energenata dovoljno za zimu i ne očekuju se problemi sa snabdevenošću, rečeno je na sednici odbora Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije (PKS) i istaknuto da nema osnova za značajno pojeftinjenje grejanja u Srbiji. 

Energenti spremni za zimu, bez pojeftinjenje grejanja

Iz Udruženja toplana su naglasili da nema osnova za značajnije pojeftinjenje grejanja, iako je snižena cena gasa, pošto su, kako su istakli, cene toplotne energije prethodno bile značajno niže od realnih, a poskupeli su troškovi transporta i distribucije gasa.

Nije dovoljno samo da se snizi cena kubika gasa, već treba uzeti u obzir i ostale troškove na osnovu kojih se obračunava cena grejanja, rekao je Milan Stošić iz Udruženja toplana Srbije.

On je istakao da je dosta toplana već predalo svoje predloge za korekciju cena grejanja lokalnim samoupravama, kao vlasnicima toplana, ali da se lokalne vlasti još nisu izjasnile o tome.
Stošić je rekao da očekuje da će u nekim gradovima cene grejanja čak poskupeti, u nekima ostati iste, a u nekima pojeftiniti, što će zavisiti od prethodnog nivoa cena toplotne energije u tim gradovima.

On je ukazao da od početka ovogodišnje grejne sezone ima manje havarija u sistemu toplana nego ranijih godina i ukazao da je bolja i likvidnost toplana zbog nove metodologije obračuna cena grejanja, zasnovane na obračunu troškova, koje su zahvaljujući tome obavile kvalitetnije remonte i obezbedile zalihe energenata.

Iz Srbijagasa su poručili da ne očekuju probleme u snabdevanju gasom tokom zime i da Srbija sa partnerima iz Rusije ima čvrste ugovore o snabdevanju koji se realizuju dogovorenom dinamikom.

U slučaju da dođe do prekida isporuka tog energenta za Evropu, skladište u Banatskom dvoru je puno sa oko 450 miliona kubika, što je dovoljno da se 112 dana snabdevaju prioritetni, veliki potrošači i toplane, navode iz Srbijagasa i dodaju da je iz tog skladišta moguće povlačenje oko pet miliona kubika gasa dnevno.

Predstavnici Srbijagasa su podsetili da to preduzeće planira proširenje skladišta Banatski dvor na milijardu kubika, što bi Srbiji obezedilo daleko bolju energetsku poziciju od sadašnje.

Iz NIS-a su ukazali na dobru snabdevenost naftnim derivatima i mazutom domaćeg tržištu i dodali da ne očekuju bilo kakve probleme u snabdevenosti, a toplane su čak po nešto nižim cenama mogle da nabave dovoljne količine mazuta za grejnu sezonu.

Prerada nafte i izvoz iz Rafinerije Pančevo je u rastućem trendu, a kada sve planirane investicije u tom postrojenju budu završene, očekuje se da će izvoz biti još veći, istakli su iz NIS-a.

Iz EPS-a su poručili da su spremni za proizvodnju uglja, struje i toplotne energije tokom predstojeće zime, kao i da su obavili 90 odsto remonata u termoelektranama i 82 odsto u hidroelektranama, a da će ostatak biti završen u četvrtom kvartalu godine.

U poslednjem tromesečju ove godine očekuju jednu od najvećih proizvodnji struje iz termoelektrana, dok će proizvodnja iz hidro sektora biti nešto niža.

IEPS-a podsećaju na velike štete koje su kopovi EPS-a pretrpeli tokom poplava prošle godine, od koje su se međutim velikom brzinom oporavili i naveli da su zalihe uglja na deponijama pred ovu zimu na zadovoljavajućem nivou, ali da je potrebno obnoviti dugoročne rezerve uglja na deponijama.
Na sednici su izabrani novi predsednik i potpredsednik Odbora tog udruženja PKS-a - Vlada Obradović iz EPS-a i Tatjana Isaković, iz NIS-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grejanje cena grejanja zimska sezona srbijagas EPS cena gasa zalihe gasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana