Tekst objavljen: 13.06.2016 12:50        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su solidan promet od 912,2 miliona dinara (7,4 miliona evra), u velikoj meri zahvaljujući državnim dužničkim hartijama, dok je indeks Belex15 neznatno oslabio na 624,3 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži pad vrednosti od 3,1 odsto.

Energoprojekt i NIS najprivlačniji ulagačima

U fokusu investitora ponovo je bio Energoprojekt holding čije se trgovanje protekle sedmice stabilizovalo oko nivoa od 1.200 dinara. Ukupan promet ove hartije iznosio je 36,1 milion dinara, a tokom cele sedmice viđena je jaka tražnja na ovom ustaljenom nivou. Ove sedmice, 15. juna, trebalo bi da bude održana redovna skupština Energoprojekta na kojoj će glavne interese zastupati predstavnici države i drugog najvećeg akcionara Napreda. Na dnevnom redu skupštine biće i donošenje odluke o isplati dividende u visini od 20 dinara po akciji, identično kao i protekle godine.

Među prometnijim papirima protekle sedmice bilo je i zavisno preduzeće Energoprojekta, EP Entel, koji je nedelju završio u minusu 1,5 odsto na 17.041 dinar uz promet od 9,3 miliona dinara. Naftna industrija Srbije (NIS) porasla je protekle sedmice dodatnih 1,6 odsto na 652 dinara uz promet od 16,5 miliona, mahom ostvaren poslednjeg trgovačkog dana. Još tri dana trgovaće se ovom hartijom sa pravom na dividendu iz prošlogodišnje dobiti koja iznosi 24,7 dinara po akciji.

Na poslednjoj ceni dividendni prinos ove hartije iznosi 3,8 procenata. I beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ zabeležio je lagani rast vrednosti na 910 dinara uz neveliku investicionu aktivnost. Ova kompanija je saopštila da će 20. juna manjinskim akcionarima biti isplaćena prošle godine usvojena međudividenda od 38,35 dinara po akciji, dok je većinskom vlasniku isti iznos već uplaćen u septembru prošle godine. Beogradska Komercijalna banka ojačala je protekle sedmice trećinu procenta na 1.507 dinara uz promet od 8,1 milion dinara, uz prilično velike fluktuacije tokom sedmice.

Akcije ove najveće domaće banke po državnom kontrolom stizale su tokom sedmice do nivoa od 1.650 dinara, dok je nedeljni minimum registrovan na nivou od 1.400 dinara. Gubitnike je predvodio Sojaprotein koji je nedelju završio u minusu 4,9 odsto na 781 dinar. Ovo je prvi put od sredine decembra prošle godine da se ovaj bečejski prerađivač soje spustio ispod granice od 800 dinara. Pad od 3,7 odsto na 1.445 dinara registrovao je Metalac uz neveliki promet od 0,4 miliona dinara.

Protekle sedmice i zvanično je uknjižena nova emisija akcija iz neraspoređene dobiti, te sada svaki akcionar ove kompanije koji je imao taj status 27. maja raspolaže sa duplom količinom akcija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Akcije NIS energoproekt Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana