Tekst objavljen: 18.02.2015 13:36        


Italijanska energetska kompanija Eni prodala je svoj udeo od 20 odsto u preduzeću Saut strim transport (South Stream Transport) Gaspromu za 54 miliona evra, navedeno je u finansijskom izveštaju Eni. "U skladu sa odlukom akcionara Eni je realizovao opciju prodaje svog udela, čime će kompanija povratiti svoj kapital uložen u projekat", navodi se u izveštaju.

Eni prodao Gaspromu 20 odsto Saut strim transporta

Eni je ukupno u 2014. godini povratio 3,68 milijardi evra prodajom imovine, od čega 2,16 milijardi od prodaje udela u Artik Rusia kojoj pripada 49 odsto preduzeća Sever energija koja poseduje licence za razvoj nalazišta u Jamal-neneckom okrugu.

Kako je ranije objavio Tas, krajem decembra 2014. godine Gasprom je sklopio ugovore s Eni, Vinteršelom i EDF o preuzimanju odsto akcija Saut strim transport od njih i tako postao vlasnik 100 akcija kompanije.

Saut strim transport je zajednička projektantska kompanija osnovana za izgradnju morskog dela gasovoda Južni tok, koji je trebalo da ide po dnu Crnog mora. Gasprom je u toj kompaniji ranije imao udeo od 50 odsto, italijanski Eni 20 odsto, francuska energetska kompanija EDF i nemački Vinteršel po 15 odsto.

Neto gubitak italijanskog Eni u četvrtom tromesečju 2014. povećan je 3,6 puta u poređenju sa istim periodom 2013. i bio je 2,34 milijarde evra, navedeno je u tromesečnom izveštaju kompanije.

Korigovana neto dobit u poslednja tri prošlogodišnja meseca smanjena je 64 odsto, u odnosu na četvrti kvartal prethodne godine, na 464 miliona evra.

Prihodi Eni smanjeni su 10 odsto, na 26,83 milijarde evra na godišnjem nivou, preneo je Tas.
Proizvodnja nafte i gasa od oktobra do decembra prošle godine povećana je 4,5 odsto, u poređenju sa istim mesecima 2013., i dostigla je 1,65 miliona barela naftnog ekvivalenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
italijanska energetska kompanija en oprodaja udela u sautu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana