Tekst objavljen: 23.04.2015 16:15        


Kompanija Er Srbija će u naredne dve do tri godine zameniti flotu turboprop aviona tipa ATR, a odluka o tome kojim letilicama će biti zamenjeni biće doneta kasnije, izjavio je danas direktor kompanije Dane Kondić. 

Er Srbija će zameniti flotu ATR aviona

Kondić je za portal exyuavioniton.com rekao da još nije doneta odluka kojim tipovima letilica će ATR-ovi biti zamenjeni i napomenuo da Er Srbija nema u planu nabavka dodatnih letelica, osim deset novih aviona tipa Erbas A320 NEO čija isporuka bi trebalo da počne od 2018. godine, kako je najavljeno u oktobru pretprošle godine.

Prvi čovek Er Srbije je dodao da ATR avioni stare i ako su trenutno u dobrom stanju, što je pokazala i poslednja provera pre tri nedelje, ocenjujući da će biti lakše iznajmiti nove avione, nego ih naručivati od proizvođača zbog dužine čekanja na isporuku.

O tipu aviona koji će zameniti ATR-ove odluka će biti doneta naknadno, što će zavisiti od cene lizinga i ostalih faktora.

Nacionalni prevoznik trenutno ima flotu od pet ATR-72 sa 66 sedišta, od čega su tri u vlasništvu Er Srbije, a dva su iznajmljena. Ranija kompanija JAT naručila je avione 16. decembra 1987. godine, od kojih je prvi sleteo na surčinski aerodrom 14. jula 1990. godine, a nedugo zatim i ostala dva.

JAT je prethodno imao tri manje ATR 44 letelice, koje su iznajmljene 1987. One su vraćene vlasnicima pošto su uvedene sankcije SR Jugoslaviji, koje su, između ostalog, zabranjivale vazdušni saobraćaj naše zemlje sa inostranstvom.

Kondić je za exyuaviation.com portal rekao da u planu nije nabavka dodatnih letelica osim deset novih erbasa A320 NEO čija isporuka bi trebalo da počne od 2018, kako je najavljeno u oktobru pretprošle godine.

Kompanija se drži petogodišnjeg plana obnove flote, rekao je Kondić. Inače, zbog veoma ekstenzivnog reda letenja, Er Srbija u redovan saobraćaj uvodi i avione tipa Boing 737-300 koji su bili u vlasništvu Jat Ervejza, a sada se koriste za čarter letove pod brendom Aviolet.

Kako prenosi portal, od privatizacije nacionalnog prevoznika, dnevni nalet aviona je povećan sa pet do šest, na 12 do 13 časova, prenosi exyuaviation.com.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
er srbija avioni kupovina aviona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana