Tekst objavljen: 14.08.2015 14:26        


Evropska komisija je odvojila 6,04 milijarde evra za eventualni drugi zajam za premošćavanje Grčkoj, u slučaju da planirani treći paket finansijske pomoći toj zemlji ne bude spreman dovoljno brzo, navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid. 

EU odvojila sredstva za novi Grčki zajam

Od datih sredstava, oko 4,4 milijarde evra namenjeno je za otplatu dugova Atine Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Evropskoj centralnoj banci (ECB), dok 1,67 milijardi evra pokriva udeo zemalja EU koje nisu članice evrozone i koje su izuzete od obaveze učešća u tom zajmu.

Ministri finansija evrozone sastaće se danas u Briselu kako bi razgovarali o trećem paketu pomoći Grčkoj u vrednosti od 85 milijardi evra, a pred njima će biti i opcija odobravanja kredita za premošćavanje radi izmirivanja obaveza Atine prema poveriocima, u slučaju da ne dođe do usvajanja sporazuma o trećem paketu pomoći, saopštila je juče Komisija.

"Ekonomski i finansijski komitet, koji okuplja svih 28 članica EU s ciljem koordinisanja ekonomske politike, dogovorio se da, kao rezervni plan, podnese dokument o kreditu za premošćavanje", izjavila je portparol Komisije, Anika Brajthart, i dodala da je ova opcija samo rezervna varijanta.

Grčkoj 20. avgusta dospeva na naplatu 3,4 milijarde evra duga prema ECB, a Atina očekuje da će pomoću novog spasilačkog paketa izmiriti dospela dugovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
EU grčki dug Grčka sredstva za grčku

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana