Tekst objavljen: 06.10.2020 10:10        


U Evropskoj centralnoj banci (ECB) ozbiljno razmišljaju u o uvođenju digitalnog evra

EU ubrzava uvođenje digitalne valute

U "Izveštaju o digitalnom evru", čiji Uvod su potpisali predsednica ECB Kristin Lagard i član Izvršnog odbora ECB i ujedno predsednik Eurosystemovog "High-Level Task Force" za digitalnu valutu centralne banke, Fabio Paneta jasno je naznačeno ubrzavanje rada na izdavanju evropskog digitalnog novca.

U situaciji dok je u EU gotovina i dalje dominantni način plaćanja u ECB su svesni kako nove tehnologije kao i očekivanja potrošača u značajnoj meri menjaju način plaćanja, prenosi "Poslovni dnevnik".

"Kako bi osigurali da građani imamu nesmetan pristup novcu centralne banke na način koji je potreban u digitalno doba, Upravno veće ECB odlučilo je da požuri rad na mogućem izdavanju digitalnog evra – elektronskog oblika novca centralne banke koji bi trebao biti dostupan građanima i kompanijama. Digitalni evro uveo bi se uz gotovinu i ne bi je zamenio", poruka je u Predgovoru "Izveštaja o digitalnom evru".

Prema tumačenima Izveštaja, digitalni evro stvorio bi sinergiju s privatnim rešenjima u digitalnom plaćanju te bi stvorio više inovativni, kompetitivni i otporniji Evropski sistem plaćanja, koji će služiti kako snaga ujedinjavanja evropskih digitalnih ekonomija, kao i širih evropskih integracija. ECB još uvek nema "dizajn" digitalnog rešenja niti čvrstu viziju uvođenja digitalnog evra nego je u ovoj fazi postavila zadatak kreiranja rešenja za kreativnu valutu koje mora osigurati "pristupnost, robusnost, sigurnost, efikasnost i privatnost" i to u sistemu adekvatnog legislativnog okvira, piše Gojko Drljača za Poslovni.hr.

"Izdanje digitalnog evra moglo bi biti relevantno za praktično sve što Eurosystem radi te će proizvesti snažne učinke na društvo kao celinu", poručuju u Predgovoru Izveštaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Razgovara se o više različitih scenarija prema kojima bi se uvođenje digitalnog evra moglo pokazati nužnim. Jedan od njih u svakom slučaju je drastični pad korištenja gotovine, ali se između redaka može iščitati kako u ECB računaju i moguće druge scenarije (napisali su "ekstremne događaje") u kojima bi drugi oblici elektronskog plaćanja postali nedostupni. Jedan od tih scenarija svakako je mogućnost da strana sredstva plaćanja počnu potiskivati postojeće načine plaćanja u EU.

Sigurni i jasni razlog uvođenja digitalnog evra jest smanjivanje ukupnih troškova i ekološkog uticaja sistema plaćanja i monetarnih operacija.

Iako u ovoj fazi nemaju razrađeno viđenje kako bi koristili digitalni evro za jačanje postojećih alata monetarne politike, nije isključeno da će se, poručuju u Izveštaju, ubuduće krenuti i u tom smeru. Skeptici u tome vide problem. Naime, sve dok posedujete gotovinu možete izbeći negativne kamate. Međutim, ako neki novac ima samo digitalni oblik, onda ga ne možete skladištiti niti u bilo kojem drugu nego elektronskom te ćete se morati suočiti s realnošću negativnih kamata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
digitalni evro evro ecb Kristin Lagard digitalne valute

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana