Tekst objavljen: 09.10.2019 11:50        


Bivši premijer Letonije, a danas poverenik Evropske komisije za finansije, Valdis Dombrovskis, odabran je da funkciju potpredsednika EK obavlja u narednih pet godina, a Evropski parlament bi trebalo to da potvrdi sledećeg meseca

EU uvodi strožu kontrolu kriptovaluta?

Tako će on postati prvi "finansijaš" Evropske unije, pa se njegove reči prilikom saslušanja za novu funkciju prate sa velikom pažnjom. Dombrovskis je govorio i o kriptovalutama i njihovoj mogućoj strožoj regulaciji unutar EU.

U proteklih pet godina ovaj političar nije se bavio tim pitanjem i odbijao je uvoditi dodatnu regulativu koja bi uvela nadzor nad tržište kriptovaluta, ali je sada očigledno promenio mišljenje. Prema njemu, sve bi kriptovalute, počevši sa Fejsbukovom najavljenom Librom, trebale u budućnosti biti obuhvaćene novom legislativom.

"Evropi je potreban zajednički pristup kripto-imovini poput Libre. Nameravam da predložim nova zakonodavna rešenja u vezi sa tim", izjavio je Dombrovskis tokom svog saslušanja. On smatra da je zadatak EU, kada je reč o regulisanju kriptovaluta, da se bavi pitanjima kao što su nelojalna konkurencija i sajber bezbednost, te da spreči pretnje finansijskoj stabilnosti i pranje novca kroz virtuelne valute.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ova izjava možda je motivisana nedavnim istupima ministara finansija Nemačke i Francuske koji su se založili za strogu regulaciju paralelnog finansijskog sistema kakav Facebook planira da lansira, pa čak i zabranu Libre u obliku u kojem je najavljena.

Fejsbukovi globalni planovi za pokretanje sasvim drugačijeg i nezavisnog sistema za digitalna plaćanja tako bi mogli dovesti u pitanje trenutne stavove evropskih političara o celom tržištu kriptovaluta.

Libra, smatra Dombrovskis, sa sobom nosi rizike za finansijsku stabilnost jer bi u isto vreme postala dostupna milionima ljudi, odnosno svim korisnicima Fejsbuka širom Evrope.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jača kontrola valdis dombrovskis evropska unija kriptovalute

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana