Tekst objavljen: 14.11.2013 12:45        


Akcije Fejsbuka i Tvitera moguće je kupiti, a da ne mrdnete iz Srbije. Trenutno akcija Fejsbuka vredi 46 dolara, a Tvitera 41 dolar, a akcije ove dve kompanije kotiraju se na berzi Nasdak (NASDAQ) i svaki građanin Srbije može da ih kupi preko domaćeg ili stranog brokera.

Evo kako da kupite akcije Fejsbuka i Tvitera iz Srbije

U slučaju da se opredelite za domaćeg brokera, potrebno je da brokerska kuća koju ste odbrali ima sklopljen ugovor s investicionim kompanijama koje imaju pristup Nasdaku.

- Akcije bilo koje strane kompanije moguće je kupiti direktno na tržištu na kojem se kotiraju preko ovlašćenih njihovih brokera – kaže Nenad Gujaničić iz Wise brokera.

Na pitanje koliko je novca potrebno za ovaj poduhvat, Gujaničić kaže da to zavisi od količine novca koju potencijalni investitor želi da uloži.

- Za veće sume, ukupni trošak ne bi trebalo da bude veći od 1 odsto. U kupovinu akcija se ne ide bez nekoliko hiljada evra, ukoliko želite nešto i da zaradite. Konkretno, za uloženih 10.000 evra, ne bi trebalo da imate veći trošak od 100 evra – dodaje on.

Kada sklapate ugovor s brokerom, u njemu tačno navodite koliko novca želite da uložite i na koji vremenski period. Minimum koji morate da uložite je ograničen vrednošću akcije.

On navodi da treba biti oprezan naročito kad su u pitanju veoma poznate kompanije čiji smo i mi korisnici, poput Fesjbuka i Tvitera, jer to samo po sebi ništa ne znači sa aspekta potcenjenosti.

- Štaviše, kompanije koje su se tek pojavile na berzanskom tržištu, a imaju planetarnu popularnost, mogu da stvore euforiju i nerealnu vrednost akcija. Najbolje bi bilo da se neiskusni ulagači najpre okušaju na domaćem tržištu, gde ima solidan broj dobrih kompanija kao što su NIS, Metalac i Fitofarmacija, a čije akcije su očigledno veoma potcenjene – kaže Gujaničić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
facebook fejsbuk twitter tviter IT kompanije it industrija društvene mreže akcije berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana