Tekst objavljen: 08.11.2013 14:30        


U prvom minutu trgovanja kupljeno je 13 miliona akcija Tvitera. Po ceni od 45, 10 dolara vlasnik akcije može biti i Srbin, pitanje je samo zainteresovanosti. Prema rečima Nenada Gujaničića iz brokerske kuće "Vajzbroker”, teoretski i praktično je moguće kupiti akcije Tvitera iz Srbije.

Evo kako do kupovine akcija Tvitera iz Srbije

- Trgovanje je moguće ali ne direktno već preko posrednika, odnosno preko brokererskih kuća i berzanskih posrednika koji su obezbedili uslugu pristupa stranim tržištima kapitala ili direktno kod inostranih posrednika koji trguju tim akcijama - kaže on i dodaje da još uvek ne zna koliko bi bili troškovi takve trgovine.

I Siniša Krneta direktor operativnih poslova Beogradske berze kaže da ne postoji razlog odnosno prepreka za trgovanje akcijama Tvitera iz Srbije, potrebno je samo, kako kaže, upoznati se sa detaljima.
Inače građani Srbije mogu da kupuju i prodaju akcije stranih kompanija, kao što je Fejsbuk, Epl ili Gugl kontaktiranjem preko interneta brokerske kuće ovlašćene za trgovinu na nekoj od stranih berzi ili preko domaćih posrednika, pošto tu uslugu u ponudi ima nekoliko brokerskih kuća, pojedine banke, kao i firme koje rade preko Foreks platformi.

Ulagači od brokera mogu dobiti preporuku za investiranje, a prve akcije mogu kupiti ili prodati istog dana kad otvore nalog.

Međutim, Gujaničić sumnja da će biti velikog interesovanja za akcije Tvitera s obzirom da naši građani nemaju afiniteta kada je u pitanju trgovanje akcijama društvenih mreža ili IT kompanija, što se pokazalo u slučaju kada je Fejsbuk izašao na berzu.

- Trgovanje akcijama Fejsbuka iz Srbije uopšte nije bilo živahno, naše ljude ne zanimaju takve investicije. Kod nas imate i kompaniju kao što je NIS čijim akcijama takođe građani Srbije mogu da trguju ali tu se nije pokazalo veliko interesovanje, što je i razumljivio sa druge strane jer ljudi nemaju novca - kaže Gujaničić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza akcije twitter tviter Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana