Tekst objavljen: 28.05.2014 17:30        


Najjeftiniji gradovi na svetu su Mumbaj u Indiji, Katmandu u Nepalu, Panama, Bukurešt i Džeda u Saudijskoj Arabiji, pokazuje najnovija tabela najjeftinijih gradova sveta za mart 2014, koja je obuhvatila 131 zemlju sveta.

Evo najjeftinijih gradova sveta, Bukurešt brani Evropu

Klasifikacija je urađena na osnovu cena širokog dijapazona usluga i dobara (ukupno 160), od automobila, preko vina do hleba, preneo je BBC.

Prema ovom istraživanju, najmnogoljudniji indijski grad Mumbaj je ujedno i najjeftiniji na svetu, po gledanim parametrima. Ulaznice za bioskop koštaju duplo manje u odnosu na London ili Njujork, dok je javni prevoz 10 puta jeftiniji.

U studiji se dalje navodi primer cene hleba u Katmanduu od 36 nepalskih rupija, odnosno 0,37 dolara, kao i da kompletan ručak u restoranu košta četiri dolara, a litar benzina 1,5 dolar. Ipak, niske cene prate i niske plate, prosečna zarada u glavnom gradu Nepala iznosi 300 dolara.

U istoimenom glavnom gradu Paname, koja zbog blage klime privlači turiste iz celog sveta, za pivo je potrebno dva dolara, a za koktel devet dolara (u Njujorku pivo košta sedam, a koktel 14 dolara).

Glavni grad Rumunije, poznat kao "mali Pariz", zbog francuskog uticaja na arhitekturu, mnogo je pristupačniji od zapadnih metropola.

Iznajmljivanje stana košta i do 80 odsto manje nego, na primer, u Londonu, dok je javni prevoz čak 90 odsto jeftiniji u odnosu na glavni grad Velike Britanije.

Džeda je takođe vrlo pristupačan grad za život, a u top 10 najjeftinijih gradova spadaju i Karači, Nju Delhi, Damask, Alžir i Rijad.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
najjeftiniji gradovi gradovi svet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana