Tekst objavljen: 13.06.2014 10:30        


Nakon završenih studija u Beogradu, čak 39 odsto studenata sebe vidi u inostranstvu, pokazalo je istraživanje Marketing radionice Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Istraživanje je sprovedeno u aprilu među 1.500 studenata sa 30 fakulteta.

Evo zašto studenti stoje u redu za odlazak iz Srbije

Najveći broj studenata koji želi posle studija da ode u inostranstvo je sa Arhitektonskog, Medicinskog i Fakulteta fizičke hemije, dok su fakulteti sa najmanjim brojem studenata koji žele da napuste zemlju: Bogoslovski, Matematički i Učiteljski fakultet.

Glavni razlog za odlazak iz zemlje je nizak životni standard u Srbiji, slede nemogućnost zaposlenja i dalje školovanje. Tek petina ispitanih akademaca ne želi da napusti zemlju.Trećina studenata, posle završenih studija, sebe vidi u državnom preduzeću, nešto manji procenat u privatnom. U državni sektor žele zbog sigurnije plate i boljeg radnog vremena, a prednosti privatnog studenti vide u boljim zaradama, mogućnosti napredovanja i korisnijim radnim iskustvom.

Kao najznačajniji faktor pri zaposlenju studenti navode vezu, ličnu sposobnost i preporuku. Diploma i prethodna praksa su na poslednja dva mesta po mišljenju ispitanih akademaca.Zanimljivo je da čak dve trećine akademaca finansiraju roditelji, što je najniži procenat od 2009. godine, a čak trećina prethodne godine nije letovala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Zoltan 13.06.2014 15:53

    Ja već 16 godina nisam bio na letovanju. Imam fakultetsku diplomu (diplomirao samu junskom roku, za nepune 4 godine studiranja) 33 godine radnog staža, nemam auto, a stan na kredit otplaćujem do 2023. godine. Uopšte se ne čudim da mladi ne žele ostati ovde, nadam se da ni moja kćerka neće ovde i ovako živeti kao ja!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
studenti bitka za studente odliv mozgova obrazovanje inostranstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana