Tekst objavljen: 27.12.2013 11:30        


U odnosu na prethodne godine, dinar je 2013. bio dosta stabilan. Domaća valuta je ove godine oslabila prema evru 1,3 odsto. Narodna banka Srbije će i naredne godine voditi politiku „rukovođeno plivajućeg kursa“.

Evro dogodine neće vredeti mnogo više od 115 dinara?

To će joj biti lakše nego ove godine jer će, kada se saberu prodaje i kupovine na međubankarskom deviznom tržištu, biti četrdeset miliona evra u plusu. Krajem novembra devizne rezerve zemlje su iznosile 10,36 milijardi evra.

Stabilan kurs je važan jer ne treba zaboraviti da je kod nas više od 70 odsto kredita koji se vraćaju indeksirano u evrima. Svi oni, baš kao i uvoznici i izvoznici, svaki radni dan počinju pogledom na kursnu listu.

Živanović nagalašava da je dobro što ukupne devizne rezerve ne padaju. Govori da inostrane bankarske grupacije koje posluju kod nas ne povlače značajnije novac iz Srbije. To je rezultat monetarnih mera NBS-a jer centralna banka dinar drži pod kontrolom intervencijama iz rezervi, s jedne strane, a s druge, diskretnom kontrolom namene trošenja deviza kupljenih od NBS-a. Ne treba očekivati značajnije smanjenje deviznih rezervi. Čak i uz manje rezerve NBS može uspešno držati dinar pod kontrolom na kraći rok, barem u prvom kvartalu 2014.
O tome šta nas uz te pokazatelje i u takvom privrednom ambijentu očekuje naredne godine stručnjak s Beogradske bankarske akademje dr Branko Živanović kaže da je "očigledno da monetarne vlasti drže nacionalnu valutu pod kontrolom, i to u koridoru između 114 i 115 dinara za evro. To je dobro jer i banke i privrednici računaju s takvom opcijom".

– Svaki eventualni pad gurnuo bi privredu u gubitke, smanjio dobit i doneo dramatično povećanje finansijskih rashoda. To bi se posebno loše odrazilo u decembru, kada se rade godišnji izveštaji, jer bi se pogoršali bilansi preduzeća, a dramatično bi uticalo i na poslovanje banaka. Takva događanja pogoršala bi kreditni rejting preduzeća. Tada bi banke morale da izdvajaju veće rezerve za kreditne plasmane date tim kompanijama – naglašava Živanović.

On dodaje da "to ne bi prošlo bez lanačne reakcije. Prva posledica bila bi povećanje cene kredita, a banke bi onda novac usmerile ka plasmanima nekreditnog oblika, recimo kupovini hartija od vrednosti. Zato je koridor u kojem se kreće nacionalna valuta dobar potez centralnih monetarnih vlasti. To utiče na stabilizovanje privrednih prilika. Istina, sada nemamo ono što bi stručnjaci nazvali perfektnost nacionalnog deviznog tržišta, ali, po meni, ne treba insitirati na tome".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije nbs ekonomija 2014. devizni kurs kursna lista nbs evro dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana