Tekst objavljen: 03.03.2022 12:55        


Evro se spustio danas blizu 21-mesečnog minimuma zbog zabrinutosti da će ruska vojna akcija u Ukrajini ugroziti evropski rast, dok su valute vezane za sirovine dostigle višenedeljne maksimume usled rasta izvoznih cena

Evro skoro dostigao najnižu vrednost u prethodne dve godine, padaju i druge valute

Evro se na azijskoj sesiji trgovao, prema poslednjim dostupnim podacima, na nivou od 1,1097 dolara, neznatno iznad minimuma od 1,1058 dolara na koji je pao tokom noći, što je bila njegova najniža vrednost od maja 2020, izveštava Rojters. Jedinstvena valuta evrozone je od početka nedelje do danas potonula za 1,5 odstoi na putu je da završi četvrtu uzastopnu nedelju s gubitkom u odnosu na američki dolar.

Australijski dolar se trgovao po kursu od 0,7300 američkih dolara, neznatno nižem od sedmonedeljnog maksimuma od 0,7306 dolara koji je dostigao u sredu, pošto su cene australijske izvozne robe, poput uglja, gasa, tečnog prirodnog gasa i žitarica skočile podstaknute strahom da će zapadne sankcije protiv Rusije ozbiljno poremetiti globalno snabdevanje.

Evro je prema australijskoj valuti u padu devet sesija zaredom i menja se za 1,5218 australijskih dolara, po najnžem kursu u poslednje četiri godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"U trenutnoj krizi, smatramo da je evro veoma ranjiv. Na korporativnom nivou, imamo mrežu kompleksnih odnosa između EU i ruskih firmi, posebno u energetskom sektoru. Cene energije su porasle kao i cene mnogih poljoprivrednih proizvoda. Rat u Ukrajini stoga nagoveštva još višu i dugotrajniju inflaciju i moguće usporavanje ekonomskog rasta", kaže viši strateg za devizna tržišta Džejn Foli iz Rabobanke.

Britanska funta je takođe na silaznoj putanji otkako je počeo ruski napad na Ukrajinu, mada je danas na azijskom trgovanju uspeo da se blago oporavi prema dolaru na 1,341 dolara sa jučerašnjeg niskog nivoa od 1,3275 dolara.

I "sigurne valute" beleže pad

"Sigurne valute" kao što su jen i švajcarski franak, noćas su neznatno potonule usled jačanja dolara i rizičnijih valuta. Jen se trgovao na nivou od 115,67 jena za dolar. Indeks američkog dolara prema korpi valuta iznosi na 97,502 poena.

Oštre zapadne sankcije pogađaju vrednost ruske imovine i rublje, koja je u sredu u Moskvi pala na 110 rubalja za dolar. Rublja je na međubankarskom trgovanju izvan Rusije neznatno bila jača i menjala se po kursu od 98 rubalja za dolar.

Pod pritiskom su i valute zemalja istočne Evrope, pri čemu je mađarska forinta tokom noći zabeležila rekordno niske vrednosti prema dolaru i evru, dok je poljski zlot pao na najniži nivo u poslednje dve decenije. Na krpto tržištu, bitkoin je izgubio zamajac rasta s početka nedelje, potonuvši na oko 43.500 dolara, navodi britanska agencija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pad vrednosti evra evro kurs evra rat u ukrajini srednji kurs švajcarski franak japanski jen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana