Tekst objavljen: 28.10.2022 12:15        


Pregovarači Saveta EU i Evropskog parlamenta postigli su dogovor o zakonu koji predviđa zabranu prodaje novih vozila s motorom na unutrašnje sagorevanje od 2035. godine

Evropa zabranjuje prodaju dizelaša i benzinaca, sada se zna i kada tačno

Tim sporazumom predviđeno je da novi benzinski i dizel automobili i laka komercijalna vozila se više neće prodavati u EU od 2035. godine, kao i hibridna vozila, u korist 100 odsto električnih vozila.

Savet EU i Evropski parlament postigli su sinoć privremeni sporazum o revidiranim ciljevima smanjenja emisije ugljen-dioksida za nova putnička i laka komercijalna vozila.

Pregovarači EU postigli su sporazum sa državama članicama o prvobitnom predlogu Evropske komisije. Predlog datira od 2021 godine, a predviđa da se postigne mobilnost na putevima sa nultom emisijom štetnih gasova do 2035. godine.

Sporazum je deo napora EU ka mobilnosti sa nultom stopom emisija, što bi moglo da znači kraj za automobile sa SUS-motorima u Uniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Odluka će biti revidirana za četiri godine. Zabrana prodaje je deo klimatskog paketa EU, kojim planira da smanji emisije štetnih gasova za 55 odsto do 2030. godine u poređenju sa nivoom iz 1990, te da bude klimatski neutralna do 2050. godine.

Pregovarači, Parlament i države članice, su morale da nađu i način da olakšaju tranziciju za sektor automobila. Automobilska industrija direktno ili indirektno zapošljava više od 13 miliona Evropljana, ili sedam odsto tržišta rada EU, prema Evropskom udruženju proizvođača.

Parlament je zatražio stvaranje takvog tranzicionog fonda, posebno da bi se popravio uticaj na zapošljavanje.

1 komentar

  1. User image
    Cicka 29.10.2022 8:37

    Kada ce kod nas biti u prodaji Panda elektrik ?.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobili dizelaši benzinci zabrana prodaje 2035

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana