Tekst objavljen: 23.05.2024 13:15        


Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard nagovestila je da je smanjenje kamatne stope verovatno sledećeg meseca s brzim porastom rasta potrošačkih cena koji je sada uglavnom obuzdan

Evropska centralna banka se sprema za smanjenje kamata u junu


- Ako podaci koje primamo ojačaju nivo poverenja kojeg imamo – da ćemo ostvariti inflaciju od 2 odsto u srednjem roku, što je naš cilj, naša misija, naša dužnost –tada postoji velika verovatnoća smanjenja 6. juna, rekla je Lagard za irski RTE One u televizijskom intervjuu emitovanom u utorak.

“Stvarno sam uverena da imamo inflaciju pod kontrolom”, rekla je. “Prognoza koju imamo za sledeću godinu i godinu nakon toga stvarno je vrlo, vrlo blizu cilja, ako ne i na samom cilju. Dakle, uverena sam da smo prešli u kontrolnu fazu.”

Potez kada će evropski zvaničnici sledeći put postaviti politiku naširoko je objavljen.Očekuje se da će kamatna stopa na depozite — koja je na rekordno visokom nivou od 4% od prošle jeseni — biti smanjena za četvrtinu boda, pri čemu će ulagači ceniti još jedan korak te veličine u septembru i takođe se naginju prema konačnom smanjenju 2024. u decembru.

Članovi Upravnog vijeća ECB odbijaju da se obvežu na određenu kamatnu stopu – to mišljenje je Lagard podelila u intervjuu za RTE One. Mnogi su ipak naznačili da tržišne opklade mogu biti slične njihovom razmišljanju.

Komentarišući u odvojenom intervjuu za nemački Handelsblatt takođe objavljenom u utorak, predsednik Bundesbanke Joachim Nagel pozvao je na oprez nakon verovatnog prvog smanjenja.

- Ne bi trebalo da ishitreno smanjujemo stope i ugrozimo ono što smo postigli, rekao je, dodajući da je neizvesnost “i dalje velika”.


Dakle, “čak i ako se stope snize prvi put u junu, to ne znači da ćemo dodatno smanjiti stope” na sledećim sastancima, rekao je Nagel. “Nismo na autopilotu.”

Tempo inflacije u evropodručju drastično je usporen, iako se zaustavila na 2,4% u aprilu i ne predviđa se da će se povući na cilj ECB-a od 2% do druge polovine sledeće godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evropska centralna banka smanjenje kamatnih stopa inflacija Kristin Lagard

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana