Tekst objavljen: 29.03.2023 13:10        


Odbor za zaštitu potrošača i unutrašnje tržište Evropskog parlamenta izglasao je juče predlog zakona o zabrani ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda

Evropski parlament izglasao zakon koji bi trebalo bolje da štiti kupce od nekvalitetnih uređaja

To je deo nove EU Direktive o jačanju položaja potrošača u takozvanoj zelenoj tranziciji. Biljana Borzan, hrvatska evroparlamentarka i predsednica ovog odbora je nedavno objavila istraživanje koje je pokazalo kako u Hrvatskoj čak 94 odsto građana smatra da su uređaji proizvedeni pre 20 godina trajali duže od onih koji su novije proizvodnje. Takođe,pokazalo se da se uređaji najviše kvare između druge i treće godine korišćenja, odnosno odmah pošto istekne dvogodišnja zakonska garancija.

- Na ovaj način privodim kraju borbu za zaštitu potrošača od ugrađenih kvarova koju sam započela još 2014. godine. Zakonom ćemo osigurati duže trajanje uređaja, bolju mogućnost popravke i servisa i jeftinije i dostupnije rezervne delove. Novost je i to da se ovim propisom zabranjuje ugrađivanje komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i prodaja proizvoda za koje je dokazano da imaju ugrađene kvarove, izjavila je Borzan. Inače, istraživanja su pokazala da 90 odsto građana smatra da su rezervni delovi preskupi, a 78 procenata njih da na uređajima treba da bude oznaka da li se mogu lako i povoljno popraviti u slučaju kvara. Ti i slični problemi su takođe, navodi se u saopštenju , predmet novog zakona, čiji je cilj da se smanji preterano bacanje potrošačkih dobara i trošenje resursa. Borzan kaže da se u zakonu našlo mnogo dobrih odredbi za potrošače. Na primer, biće protivzakonito da se reklamiraju uređaji, na primer veš-mašina, koji imaju garantovan broj radnih sati ukoliko to nije tako.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

-Neće biti moguće prodavati uređaje koji se ne mogu popraviti, ukoliko se kupac o tome unapred ne obavesti. Ukinućemo još jednu iritantnu praksu, a to je da se prodaju proizvodi koji traže zamenu potrošnih delova pre nego što je to potrebno. Na primer, kada štampač počne da signalizira da nema boje, iako je toner još relativno pun, objasnila je Biljana Borzan. Posle Odbora za zaštitu potrošača i unutrašnje tržište, nova pravila moraju biti potvrđena glasanjem celokupnog Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici koja će biti održana u aprilu. Borzan je izjavila da očekuje da će proizvođački lobi biti protiv i da su prethodnih meseci intenzivno pokušavali da osujete uvođenje novih pravila. Predlog zakona je, inače, na odboru izglasan sa 39 glasova „za“, jednim „protiv“ i jednim suzdržanim.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
biljana borzan kvarovi garantni rok električni uređaji uređaji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana