Tekst objavljen: 02.09.2015 12:59        


Privredna i Čačanska banka posle prošlonedeljne prodaje Fabrike automobilskih delova iz Gornjeg Milanovca ostaće bez ogromnih para koje neće moći da naplate.

FAD propao, banke neće moći da se naplate

Strečajni upravnik FAD-a, koju je kupio prvi komšija, Kompanija "Metalac", Ninoslav Šimić objasnio je da je u stečajnoj masi ostalo 180 miliona dinara za isplatu poveriocima.

On ističe da su prioritetne isplate ovim dvema bankama, koje imaju hipoteku nad nekretninama FAD-a, jer su obezbedile kredite kod prethodnog vlasnika Dejana Babića koji je uhapšen zbog malverzacija.

"Privredna banka, kojoj FAD duguje 246 miliona dinara dobiće iz stečajne mase 26, a Čačanska banka od potraživanih 215 samo 24 miliona zbog čega će se svrstati u kategoriju neobezbeđenih poverilaca", kaže Šimić.

Novi kupac, Kompanija "Metalac", prema poveriocima nema nikakve obaveze jer je FAD kupljen u stečaju, bez ikakvih tereta i dugova, a zatim slede namirivanja i mnogih drugih poverilaca.

"Metalac" je za kupovinu FAD-a izdvojio 242 miliona dinara, što je odmah uplaćeno, a ugovori overeni pre dva dana.

Generalni direktor Petrašin Jakovljević za agenciju Beta je izjavio da je plaćenih dva miliona evra maksimalna cena koju bi ozbiljan ponuđač izdvojio za FAD.

Kao ilustraciju navodi se da je prethodni vlasnik 2006. godine ovu fabriku kupio za 1,5 milion evra i to u vreme kada je FAD bio jedan od najvećih snabdevača spona i zglobova evropske auto-industrije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naplata novac čačanska banka Privredna banka Beograd FAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana