Tekst objavljen: 08.03.2023 12:05        


Predsednik američke Banke federalnih rezervi (Fed) Jerome Powell upozorio je na saslušanju u Senatu da će morati nastaviti s politikom podizanja kamatnih stopa duže nego što su prvobitno očekivali

FED će nastaviti da podiže kamate duže nego što su planirali

Govorio je u kondicionalu, ali poruka je bila jasna.

"Ako podaci nalažu da su potrebna dodatna povećanja, bićemo spremni da ubrzamo tempo povećanja stopa", rekao je Powell.

Fedov Odbor za otvoreno tržište (Fomc) zadnji je put u februaru povisio ključnu kamatnu stopu po kojoj banke međusobno preko noći pozajmljuju novac na nivou između 4,50 i 4,75 posto.

Dosadašnji podaci pokazuju da je prošlogodišnje usporavanje inflacije zaustavljeno početkom ove godine, da je tržište rada i dalje stabilno, a potrošačka potrošnja raste. Aktuelni rast kamata u ekonomiji zbog toga nije prestao.

“Poslednji ekonomski podaci bili su bolji od očekivanog, što ukazuje da će konačni nivo kamatnih stopa verovatno biti viša od prethodno predviđenih. Kad bi svi podaci pokazali da je brže pooštravanje opravdano, bili bismo spremni da ubrzamo tempo povećanja kamata", rekao je Powell tokom prvog dana redovnih rasprava o monetarnoj politici Senatovog odbora za bankarstvo. U sredu će se pojaviti pred Odborom za finansije Zastupničkog doma.

U decembarskoj proceni članice Feda odredile su konačnu stopu povećanja ključne kamatne stope na 5,1 posto. Powell u Senatu nije rekao kolike bi da mogle budu kamate prema novom zakonu.

Finansijska tržišta trenutno su uopšteno optimistična da centralna banka može ukrotiti inflaciju bez slanja ekonomije u recesiju. Deonice su bile blago negativne nakon objave Powellovih komentara, dok su prinosi na državne obveznice skočili.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Godišnja stopa inflacije u januauru je iznosila 5,4 posto, što je daleko od cilja centralne banke od dva posto na godišnjem nivou.

Fed je podigao ključnu kamatnu stopu osam puta u protekloj godini.

"Da bi se ponovno uspostavila stabilnost cena, verovatno će neko vreme biti potrebno zadržati restriktivan stav monetarne politike", rekao je Powell. “Istorijski podaci su snažno upozorenje protiv prebrzog popuštanja politike. Dok se posao ne završi, nastavićemo u ovom smeru.”

Powell je priznao određeni napredak u smanjenju cena nekretnina, ali je primetio da ima malo znakova usporavanja inflacije, posebino u temeljnoj inflaciji, koja isključuje hranu i energiju.

Finansijska tržišta većinom su očekivala da će Fed ponovno podići ključnu kamatnu stopu za 0,25 posto na sastanku Fomc-a krajem ovog meseca, ali posle Powellovog nastupa očekivanja su porasla na 0,50 posto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
federalne rezerve fed podizanje kamatnih stopa američki dolar džerom pauel

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana