Tekst objavljen: 28.07.2016 9:00        


Američka Uprava Federalnih rezervi (Fed) zadržala je kamatne stope na postojećem nivou, ali je konstatovala poboljšanje ekonomskih pokazatelja SAD, što nagoveštava da do povećanja kamata još uvek može doći u 2016. godini. 

Fed odlučio: Kamata ista do daljeg

Kako izveštava agencija AFP, nije se ni očekivalo da kreatori američke momnetarne politike povećaju kamate, zbog strahovanja da bi njihovo podizanje moglo da priguši krhki rast.

Fedov poboljšani stav o stanju ekonomije ostavlja otvorenom mogućnost podizanja referentne kamatne stope na federalna sredstva, koja od decembra prošle godine iznosi od 0,25 do 0,50 odsto.

Skrenuvši iznenadni oštar pad otvaranja novih radnih mesta u maju, koji je pojačao zabrinutost u pogledu ekonomskih kretanja, Federalni Komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), nadležan za monetarnu politiku, saopštio je da su zaposlenost i bruto domaći proizvod zemlje umereno porasli od njihove poslednje sednice sredinom juna.

Izgleda da članovi FOMC-a, prema oceni AFP-a, sada ocenjuju kao manju pretnu po američki privredni rast odluku Britanije da napusti Evropsku uniju, koja je izglasana na referendumu održanom nedelju dana nakon poslednje sednice Feda.

"Kratkoročni rizici po ekonomske izglede su smanjeni", saopštio je FOMC.
U saopštenju se navodi da se očekuje umereno povećanje rasta zaposlenosti, ali se predviđa i da će inflacija ostati niska u bliskoj budućnosti. Pored toga, Fed je ponovio svoju ocenu sa junskog sastnka o tome da potrošnja domaćinstava i dalje "snažno raste", dok su ulaganja kompanija u stalna sredstva ostala "mlaka".

Nakon sinoćne objave saopštenja, dolar je blago oslabio u odnosu na evro na 1,1049 dolara, a neznatno su pali i prinosi na obveznice. Desetogodišnji trezorski zapisi su trgovani uz prinos od 1,51 odsto u odnosu na 1,54 odsto pre Fedovog saopštenja.

Širi indeks koji meri vrednost akcija, S||P 500, smanjio je gubitke nakon objave saopštenja, završivši s padom od 0,1 odsto na 2.166,58 poena u odnosu na nivo na zatvaranju prethodnog dana, prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fed odluka feda kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana