Tekst objavljen: 28.04.2016 12:19        


Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) je na današnjem sastanku odlučila da zadrži ključne kamatne stope na nepromenjenom nivou. Fed nije nagovestio kada bi moglo doći do sledećeg povećanja stopa, preneo je AP.

Fed zadržao nepromenjene kamatne stope

Slaba inflacija i opasnost od izbijanja nove finansijske krize uoči britanskog referenduma o članstvu u Evropskoj uniji bi, ocenili su pre sastanka Feda analitičari, mogli uticati na Fed da zadrži postojeću monetarnu politiku, prenosi agencija Frans pres.

Osamdeset ekonomista koje je anketirao Rojters očekuju da će Fed ove godine dva puta povećati referentnu kamatnu stopu, predviđajući prvo povećanje za jun.

Podaci objavljeni danas su pokazali da je industrijski sektor u SAD još uvek slab, budući da su porudžbine za trajnom potrošnom robom porasle za samo 1,4 odsto u prvom kvartalu na godišnjem nivou, a lična potrošnja u još manjem procentu.

Čak i ako ovi pokazatelji ostvare napredak u narednim mesecima, značajni međunarodni ekonomski rizici, kao što je ishod britanskog referenduma 23. juna, mogli bi da, prema ocenama ekonomista, utiču na to da se Fed uzdrži od povećanja kamatnih stopa sve do druge polovine tekuće godine.

Tržišta očigledno ne očekuju nikakvu promenu politike Feda, budući da je dolar danas na relativno stabilnom nivou od 1,1298 evra.

Nakon što je Fed u decembru prošle godine, prvi put za više od devet godina, povećao referentnu kamatnu stopu za četvrt procentnih poena u rasponu od 0,25 do 0,50 procenata, ekonomisti su izrazili očekivanje da će u svakom kvartalu 2016. godini doći do podizanja kamatne stope za četvrt procentnih poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fed odluka feda kamatna stopa referenta kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana