Tekst objavljen: 16.06.2024 12:00        


Američki logistički gigant "Fedeks" objavio je da će ugasiti do 2.000 radnih mesta u Evropi kako bi dodatno smanjio troškove u uslovima normalizacije potražnje za uslugama dostave u periodu posle pandemije koronavirusa

"Fedeks" gasi 2.000 radnih mesta u Evropi


Otkazi u pomoćnim službama biće raspoređeni na 18 meseci i nose troškove, uključujući otpremnine, u rasponu od 250 miliona do 375 miliona dolara.Smanjeni broj radnika trebalo bi kompaniji da uštedi od 125 do 175 miliona dolara godišnje, saopštila je uprava.

Kompanija posluje u više od 45 evropskih zemalja i teritorija, uključujući Hrvatsku, i zapošljava više od 52.000 ljudi.

Do kraja naredne godine "Fedeks" planira da smanji troškove za četiri milijarde dolara, uključujući 1,8 milijardi u fiskalnoj 2024. koja je završila u maju.


U martu su podigli prognozu dobiti u fiskalnoj 2024, uz obrazloženje da će im smanjeni troškovi doneti veću dobit po deonici, napominje Rojters.

I "Fedeks" i njegov konkurent "United Parcel Service" (UPS) i druge firme u sektoru imali su puno posla u početnoj fazi pandemije budući da su građani u strogom zaključavanju posete trgovinama zamenili dostavom robe na kućna vrata.

Oporavak putovanja i povratak građana u restorane preokrenuli su trend, a dodatna nepovoljna okolnost bila je i inflacija.

I UPS planira da smanji troškove u ovoj godini, za milijardu dolara.U januaru su objavili da će ukinuti 12.000 radnih mesta i istražiti strateške opcije za "Coyote", posrednika u kamionskom prevozu tereta, zbog slabe potražnje i prevelikog kapaciteta u sektoru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fedex otkazi evropa kurirske službe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game pragmatic rtp tinggi game jackpot progresif akun super vip