Tekst objavljen: 28.07.2022 14:25        


Meta, Fejsbukova matična kompanija, prijavila je prihod od 28,8 milijardi dolara za tri meseca zaključno s junom, što je pad od 1 odsto u odnosu na kvartal prethodne godine. U pitanju je prvi pad prihoda na godišnjem nivou još od izlaska na berzu 2012. godine

Fejsbuk ponovo u padu


Dobit kompanije znatno je pala. Neto profit tokom tromesečja slabiji je 36 odsto u odnosu na isti period prethodne godine na gotovo 6,7 milijardi dolara, što je veliki preokret u odnosu na prethodnu godinu kada se dobit udvostručila, piše CNN.

Meta je objavila podatke o padu prosečne cene po oglasu od 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je zabrinjavajući znak jer potražnja za online oglasima slabi zbog nedavne ekonomske krize.

Broj mesečno aktivnih korisnika na Fejsbuk aplikaciji takođe se blago smanjio u odnosu na prvi kvartal 2022, s 2,936 milijardi na 2,934 milijarde.

Na konferencijskom pozivu s analitičarima u sredu, izvršni direktor Mete Mark Zakerberg rekao je da je pad očekivan i pripisao ga “blokovima interneta povezanim s ratom u Ukrajini”.

“Broj ljudi koji svakodnevno koriste Fejsbuk ipak nastavlja rasti”, rekao je.

Rezultati Mete slede nakon loših izveštaja da će se kompanija vratiti strožim pravilima i nastojati da poveća produktivnost radnika u pokušaju da prebrodi period usporavanja rasta i oštre konkurencije novijih rivala kao što je TikTok. Ti se izazovi podudaraju s većim makroekonomskim pritiscima, uključujući rastuću inflaciju i strahove od recesije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Zakerberg je ranije ovog meseca rekao da će kompanija ove godine smanjiti planove za zapošljavanje inženjera za najmanje 30 odsto, rekavši zaposlenicima da bi “ovo mogao biti jedan od najgorih padova koje smo videli u novijoj istoriji”, prema izveštaju Rojtersa.

U svom izveštaju o zaradi od srede, kompanija je saopštila da je “smanjila planove za zapošljavanje i ukupni rast troškova ove godine kako bi uzela u obzir izazovnije operativno okruženje, dok je nastavila usmeravati resurse prema prioritetima.”

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Facebook meta pad prihoda društvene mreže Mark Zuckerberg

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana