Tekst objavljen: 25.02.2016 9:03        


Rejting agencija Fič snizila je raniju prognozu cene nafte za 22 procenta, sa 45 na 34 dolara za barel, saopštila je ta kompanija, dodajući da taj potez odražava njen "stav da je sve veća verovatnoća da oporavka cena neće biti u ovoj godini".  

Fič snizio prognozu cene nafte na 35 dolara za 2016.

"Naše novo polazište je da će cene nafte ''brent'' i WTI u proseku biti 35 dolara po barelu u 2016.godini", navodi se u saopštenju Fiča, koje prenosi ruska agencija TAS.

"Smanjenje se duguje kombinaciji rasta zaliha zbog blage zime, veće januarske proizvodnje od očekivane unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i sve očiglednijim znacima da će globalni ekonomski rast u ovoj godini biti slabiji" nego što se ranije prognoziralo, naveli su iz Fiča.

To upućuje na zaključak, kako se dodaje, da će viška ponude biti i u drugoj polovini 2016, čak i ako se smanji sadašnji nivo isporuka, i da će se tržište verovatno uravnotežiti tek 2017. godine. "Ali, čak i tada će vrlo visoke zalihe ograničiti rast cena", navodi se dalje.

Agencija je takođe revidirala naniže cenu nafte u takozvanom najgorem scenariju, na nivo na od 25 dolara za barel u 2016, sa perspektivom rasta na 40 dolara dugoročno. Fič je ranije svoje prognoze cena nafte revidirao 20. januara, prenosi TAS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte u 2016 cena nafte niska cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana