EUR 117,58 USD 99,53 CHF 109,33

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 17.08.20. :: 117.5799 rsd

Tekst objavljen: 04.07.2020 18:00        


Bonitetna agencija Fič Rejtings srezala je kreditne rejtinge za 33 države u prvoj polovini ove godine, a taj posao, izgleda, ni izdaleka nije završila imajući u vidu da pandemija korona virusa pravi sve veću rupu u državnim budžetima, prenosi CNBC

Fič srezao rejtinge za 33 zemlje

Džejms Mekormak, Fičov gobalni šef za suverene rejtinge, kaže da je agencija ocenila "negativnim" izglede kreditnih rejtinga za još 40 zemalja ili suverenih entiteta, što znači da njihovi rejtinzi mogu da budu smanjeni.

"Nikada u istoriji Fič Rejtingsa nismo istovremeno imali 40 zemalja sa negativnim izgledima, i to nakon što smo već u prvoj polovini godine snizili 33 suverena rejtinga", rekao je Mekormak danas za CNBC.

Dodaje da nikada nisu u jednoj godini srezali 33 suverena rejtinga, a sada su uradili samo za pola godine. Među državama kojima je Fič smanjio kreditni rejting su, pored ostalih, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija i Hong Kong.

Mekormak je objasnio da su mnoge vlade povećale potrošnju da bi zaštitile svoje ekonomije od ozbiljnog udara pandemije korona virusa, te da očekuje da će se pogoršati finansijska situacija u svih 119 zemalja koje agencija ocenjuje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomska kriza kreditni rejting bonitetne agencije bonitet 33 države fič rejtinzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana