Tekst objavljen: 24.04.2017 9:38        


AMSTERDAM, 24. aprila (Tanjug) - Holandski proizvođač elektronike Filips objavio je danas da je zabeležio sedmostruki skok profita u prvom kvartalu 2017, nakon što je prošle godine izdvojio iz sistema svoj posao sa rasvetom. Neto dobit kompanije porasla je na 259 miliona evra u prva tri meseca ove godine u poređenju sa 37 miliona evra u istom periodu lani, saopšteno je iz Filipsa, a prenosi agencija Frans pres.

Filips ostvario sedam puta veći profit u prvom kvartalu

Grupacija iz Amsterdama navela je da je prodaja takođe porasla na 5,7 milijardi evra od januara do marta, što je za 3,6 odsto više nego u prvom tromesečju 2016. godine.

"Imali smo solidan početak ove godine", rekao je generalni direktor Frans van Huten, ukazujući na rast poslovanja kompanije u sektoru medicinske opreme.

"Uprkos nastavku kolebljivosti na tržištima na kojima poslujemo, naš portfelj HeltTek se uvećao za tri posto ostvarivši dalji napredak poslovanja", dodao je on u saopštenju.

Filips je najpoznatiji po proizvodnji sijalica, električnih aparata i televizora. Međutim, kompanija je izašla iz te delatnosti suočivši se sa žestokom konkurencijom iz Azije da bi se usredsredila na medicinsku tehnologiju, kao što su kompjuterska tomografija i oprema za molekularnu dijagnostiku, kao i na aparate za domaćinstvo - od električnih četkica za zube do kuhinjske opreme.

Grupa, koja je prodala svoju prvu sijalicu nekoliko godina nakon što je osnovana 1891. godine, krajem maja prošle godine je listirala na berzi svoje preduzeće Filips Lajting, na čijim je akcijama zaradila neto iznos od 750 miliona evra.

Van Huten je naveo da je Filips tokom prvog kvartala smanjio svoj udeo u Filips Lajtingu na 55 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana