Tekst objavljen: 20.06.2017 15:59        


Iako 90 odsto građana podržava borbu protiv sive ekonomije, nismo ljubitelji uzimanja fiskalnih odsečaka. Više od 80 odsto potrošača u zemljama centralne i istočne Evrope (CIE) spremni su da podrže vlade u borbi protiv sive ekonomije, a u Srbiji čak 90 odsto njih, pokazuju rezultati stuidije o svesti i stavovima javnosti prema sivoj ekonomiji, koje je objavila kompanija "Masterkard".

Fiskalni uzimamo samo kada moramo

Istraživanje, koje je sprovela agencija IPSOS u 10 zemalja CIE - Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Rumunija, pokazuje da čak 69 procenata anketiranih shvata da siva ekonomija smanjuje sredstva za javne usluge, kao što su obrazovanje, zdravstvo ili putna infrastruktura.

BEZGOTOVINSKA PLAĆANjA

Studija je takođe pokazala da potrošači nisu svesni da bezgotovinska plaćanja mogu znatno da pomognu u suzbijanju sive ekonomije. Samo 37 procenata ispitanika širom regiona identifikovalo je plaćanje karticom umesto gotovinom kao jedan od načina za smanjenje sive ekonomije. Najniži rezultat je zabeležen u Mađarskoj - 13 odsto, dok je u Srbiji taj broj 29 odsto.

Podaci za Srbiju su slični - 85 odsto ispitanika je izjavilo da su čuli za sivu ekonomiju i većina je povezuje sa neprijavljivanjem radnika (75 odsto), neregistrovanjem dela ili svih prodajnih transakcija (75 odsto) i sakrivanjem dela ili celokupnih prihoda preduzeća (72 odsto).

Svest o sivoj ekonomiji prati i razumevanje nekih od posledica: 74 odsto građana Srbije se slaže da što je viši nivo sive ekonomije, to su manje mogućnosti države da pruži građanima javne usluge, dok 80 posto shvata da siva ekonomija ograničava ekonomski rast zemlje.Međutim, mnogi ne shvataju da njihove navike pri kupovini zapravo mogu napraviti razliku.

Skoro polovina ispitanika uzima fiskalni račun samo onda kada znaju da će im biti potreban.

Podaci za Srbiju su pokazali da je nacionalna nagradna igra sa fiskalnim računima i kartičarskim slipovima, koja je organizovana u martu 2017, bila dobro primljena među građanima, pri čemu je 40 odsto anketiranih izjavilo da su bili podstaknuti da uzimaju račune češće nego inače.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje karticama MasterCard fiskalni računi siva ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana