Tekst objavljen: 04.10.2022 15:25        


Uredba koja je garantovala paušalcima da se porezi i doprinosi neće povećavati za više od 10 odsto godišnje ističe krajem ove godine

Frilenserima bi od Nove godine mogle da skoče dažbine


NALED i Digitalna zajednica pokrenuli su inicijativu da se ova zaštita produži za još nekoliko godina.
Dušan Vasiljević iz NALED-a ocenio je gostujući na RTS-u da bi s obzirom na inflaciju bilo prihvatljivo da se nameti povećaju za stopu inflacije plus 10 odsto, ali ne više od toga.

„U uredbi postoji formula prema kojoj se određuje koliko koja deltanost plaća porez i doprinosi. Ukidanjem uredbe, neki paušalci bi imali skok obaveza dva, a neki pet puta. To bi značilo da su nameti oko 60.000-70.000 dinara godišnje.

U ovim okolnostima, neki bi morali da zatvore radnje, a to ije dobro ni za njih, ni za njihove porodice, a ni za društvo“, rekao je Vasiljević.

Inicijativa ove dve organizacije ima za cilj i promenu načina obračuna paušalnog opterećenja za dve dominantne delatnosti među licima koja posluju preko interneta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema istraživanju Digitalne zajednice samo dve delatnosti na interentu, virtuelni asistenti i učenje jezika broje 39.000 radnika.

„Oko 27.000 nastavnika stranih jezika i oko 12.000 virtuelnih asistenata je potpuno van sistema. Oni ne upaćuju poreze i doprinose, nemaju nikakvu zaštitu od sistema, zdravstvenu, penzionu, ne mogu da dobiju kredit… Važno je samo da nađemo prihvatljivu meru ooorezivanja. Primenom trenutne formule oni bi imali obaveze oko 60.000 dinara mesečno. Prosečna zarada nastavnika jezika iznosi oko 80.000 dinara, a više od 70 odsto asistenata zarađuje oko 70.000 dinara mesečno. Neisplativo je da od toga plaćaju 50.000-60.000 dinara za porez i doprinose.

To posebno važi za one koji rade u velikim gradovima kao što su Beograd ili Novi Sad, pošto je veći porez nego u nerazvijenim područjima“, istakao je Vasiljević.

Prema njegovim rečima ako bismo imali prihvatljiv iznos poreza, recimo na zaradu od 70.000 dinara, da se plaća 25.000 dinara za poreze i doprinose, najmanje dve trećine onih u sivoj zoni bi se registrovalo za paušalni način oporezivanja.

„To bi značilo 600 miliona dinara godišnjih prihoda za državu“,zaljučio je Vasiljević.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
frileneseri porez frilenseri paušalci paušalci porez frilenseri u srbiji Nova Godina naled

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana