Tekst objavljen: 09.12.2013 9:29        


Čak 81 odsto anketiranih građana Srbije veruje da bi se kvalitet njihovog života popravio ako bi kompanije poslovale društveno odgovorno. Većina takođe smatra da država nema kapaciteta, niti je u obavezi da pronađe rešenje za sve probleme u društvu, već da stvari mogu da se popravljaju kroz partnerski angažman različitih članova društva.

Gazde imaju najniži stepen odgovornosti prema radnicima

Ukoliko bi trebalo da biraju između dve kompanije, od kojih jedna posluje društveno odgovorno, ali su joj cene proizvoda, ili usluga, nešto više a plate niže, dok druga ima sumnjivu reputaciju kad je reč o poslovanju i zapošljavanju ljudi, što joj omogućuje da ima niže cene i više plate, većina anketiranih izjavili su da bi radije radili u društveno odgovornoj kompaniji (87 odsto) i kupovali u prodavnicama te kompanije (73 odsto).

Kada su u pitanju oblasti u koje kompanije treba da ulažu, 30 odsto ispitanika smatra da prioritet treba dati borbi protiv korupcije. Slede ulaganja u humanitarne akcije (22 odsto) i obrazovanje (20 odsto). Zaštitu ljudskih prava, kao prioritet, izabralo je 10 odsto građana, nauku - sedam odsto, zaštitu životne sredine - pet odsto, dok prednost ulaganjima u kulturu, umetnost i sport daje samo dva do tri odsto anketiranih. Najvažnija ciljna grupa koju prema mišljenju građana kompanije treba da podržavaju jesu talentovani učenici i studenti (30 odsto), zatim ugrožene grupe - siromašni, bolesni ili stari (28 odsto), dok su deca i mladi na trećem mestu (23 odsto). Obrazovne institucije, kao prioritet, bira sedam odsto građana, a žene, lokalne samouprave, talentovane sportiste, kulturne institucije i nevladine organizacije, dva do tri odsto građana.
Da kompanije u Srbiji zaista rade u interesu društva, u to veruje manje od trećine građana. Uprkos tome, primetan je rast poverenja za 24 odsto u odnosu na 2005. godinu kada je rađeno slično istraživanje.

Zanimljiv je stav da je odgovornost za opšte dobro društva u većoj meri na domaćim nego na međunarodnim kompanijama, ali su međunarodne kompanije u većem procentu ocenjene kao društveno odgovorne.

Samo 16 odsto anketiranih smatra da kompanije u Srbiji posluju društveno odgovorno i kada bi se njihova društvena odgovornost ocenjivala kao u školi, dobile bi ocenu 2,6.

Prema mišljenju građana, kompanije su najmanje odgovorne prema zaposlenima. Samo osam građana smatra da se kompanije odgovorno ponašaju prema zaposlenima, 18 odsto njih ocenilo je da su odgovorne prema potrošačima, 20 odsto da su zaista odgovorne prema lokalnoj zajednici u kojoj posluju, a 35 odsto ocenjuje da su odgovorne prema poslovnim partnerima i dobavljačima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita zaposlenih prava radnika prava zaposlenih Srbija stres radno mesto zaposleni radnici posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana