Tekst objavljen: 01.07.2022 16:55        


Crnogorsku javnost je iznenadila vest da je jedna od najvećih kruzing i kompanija za kontejnerski saobraćaj na svetu, švajcarski MSC (Mediterranean Shipping Company) potencijalni novi vlasnik dela Luke Bar, Port of Adrije, kojom trenutno gazduje turski Global Ports

Gigant brodskog saobraćaja kupuje Luku Bar?


Naime, Rojters je sredinom juna objavio vest da je Global Ports, koji se kotira na Londonskoj berzi, primio finansijku ponudu za potpuno preuzimanje od MSC-a, a prema istom izvoru, obavezujuća ponuda bi trebalo da stigne najkasnije do 13. jula, slučajno na crnogorski Dan državnosti.

Global Ports, u vlasništvu turskog biznismena Mehmeta Kutmana, potvrdio je da je u pregovorima za prodaju. Kompanija upravlja s nekoliko komercijalnih luka uključujući najveću luku u Crnoj Gori.

Ko je MSC?

MSC je najpoznatija po kruzing putovanjima, ali i po kontejnerskom saobraćaju, gde je podudarna sa delatnošću crnogorske kompanije. MSC je u privatnom vlasništvu porodice Aponte, a u periodu rekordne zarade kontejnerskog prevoza tokom pandemije, kompanija je tražila mete za preuzimanje širom sveta.

Nedavno je pristao da kupi Bolloré Africa Logistiks za 6 milijardi dolara, preuzeo je udeo u italijanskom trajektnom operateru Mobi u martu, dok je ranije tokom godine je zajedno s Lufthanzom uložio novac u ITA-u, naslednicu italijanske avio-kompanije Alitalia.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


MSC je u procesu preuzimanja i većinskog udela u brazilskom regionalnom operateru kontejnerskog prevoza Log-In Logistik.

U Vladi Crne Gore nisu srećni zbog mogućnosti da Port of Adria dobije novog stranog vlasnika, već žele da povrate potpunu kontrolu nad kompanijom i sami nađu novog strateškog partnera.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bivša jugoslavija Crna Gora MSC kupovina luke bar port of adria luka bar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana