Tekst objavljen: 23.08.2016 16:22        


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i pojedini proizvođači van te grupe možda se dogovore o zamrzavanje proizvodnje na neformalnim razgovorima idućeg meseca, ali bi to moglo da ima bumerang efekat jer će doneti korist drugim proizvođačima, procenjuje investiciona banka "Goldman Saks". 

Goldman:OPEK-ovo zamrzavanje proizvodnje biće bumerang

Dogovor bi poslao signal da je novi saudijski ministar energetike spreman na saradnju posle šest neuspešnih pokušaja, ali bi se zamrzavanje proizvodnje verovatno pokazalo kontraproduktivnim ukoliko dovede do daljeg rasta cena i povećanja ponude drugih proizvođača, navodi se u izveštaju analitičara ove banke, prenosi "Blumberg".

Cene nafte su ojačale za preko 20 odsto nakon što su se pojavile spekulacije da bi pregovori u septembru mogli da dovedu do stabilizacije na tržištu.

"Saudijska Arabija i Iran nastavljaju da se fokusiraju na tržišni udeo i izgleda da nisu voljne da jednostrano prihvate zamrzavanje", navodi "Goldman Saks" u izveštaju, i dodaje da će ponuda ostati ključni pokretač cena u narednim nedeljama, kao i da nema pokazatelja da rast tražnje jenjava.

"Goldman" je zadržao projekciju cene nafte od 45 do 50 dolara za barel do narednog leta, i podvukao je da su cene i fundamentalni oporavak i dalje slabi.

U Londonu, severnomorska nafta "brent" za isporuke u oktobru sinoć je trgovana po ceni nižoj za 1,72 dolara u odnosu na petak, na nivou od 49,16 dolara po barelu, izveštava agencija Frans pres.

U Njujorku, američka "laka" nafta WTI za septembarske isporuke oslabila je za 1,47 dolara na 47,05 dolara po barelu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Goldman Saks opek-a laka nafta cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana