Tekst objavljen: 27.03.2019 11:07        


Prvi put u 13 godina došlo je do promene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih kompanija po anketi Boston Consulting Group (BCG): Google je skočio na prvo mesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je bio na samom vrhu od 2005. godine.

Google i Amazon na vrhu liste najinovativnijih kompanija

Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih kompanija na svijetu, kaže BCG. Iako tehnološke kompanije drže devet od prvih 10 mesta, tradicionalne industrije čine više od polovine kompanija u prvih 50 na popisu.

Od tradicionalnih kompanija najinovativniji je Adidas, koji je u samo godinu dana napredovao za 25 mesta i sada se nalazi na 10. mestu, čime je postao i najinovativnija kompanija u Europi.

Od 2004. godine do danas je BCG ukupno 13 puta proveo spomenutu anketu među višim direktorima za upravljanje inovacijama, u brojnim zemljama i različitim industrijama, kako bi razjasnio položaj i stanje inovacija u poslovanju.

Prošle godine je anketirano 2.500 direktora u kompanijama s prihodima od više od 10 miliona američkih dolara. Prema rezultatima BCG-ova istraživanja pod nazivom "Najinovativnije kompanije u 2019. godini: Uspon veštačke inteligencije, platformi i ekosastava", rastuća važnost digitalne tehnologije i dalje predstavlja glavni trend među inovatorima. "Jasno je kako kompanije koje se ne bave digitalnim inovacijama tehnološki već zaostaju", istaknuo je principal BCG-a u Hrvatskoj Tomislav Čorak.

Dodao je da će, prema oceni ispitanika, tehnološke platforme, digitalno modeliranje, big data, mobilna rešenja i veštačka inteligencija ostvariti najveći uticaj na poslovanje u sledećih tri do pet godina.Veštačka inteligencija već sada predstavlja osnovnu razliku između inovativnih i ostalih kompanija. Najuspješniji inovatori na veliko traže načine kako bi primienili veštačku inteligenciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Mnogi drugi, uključujući Siemens, BP, Marriott i nekoliko proizvođača automobila, koji posluju u tradicionalnim industrijama, aktivno koriste veštačku inteligenciju.

Među ovogodišnjih 50 najinovativnijih kompanja na svijetu nalazi se i 13 evropskih kompanija (za razliku od prošlogodišnjih 14). Od toga ih je devet iz Nemačke, tri su iz Nizozemske te jedna iz Francuske.

U poređenju sa ostatkom razvijenog svieta, evropske se kompanije mogu pohvaliti da su im inovacije na najvišem prioritetu u poslovanju. No, kada se gleda celi svet, koji uključuje i zemlje u razvoju, najviši prioritet inovacija u poslovanju imaju kompanije u Indiji i Kini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poslovanje biznis kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana