Tekst objavljen: 11.10.2013 17:30        


Iako predstavnici evropskih i američkih vlasti već dve godine govore o neophodnosti obuzdavanja "of-šor" trgovanja i izbegavanja poreza, kompanija Google je prošle godine obračunala 25 odsto više zarade na Bermudskim ostrvima nego 2011.

Google u 2012. prebacio 8,8 milijardi dolara na Bermude

Tokom prošle godine Google je obračunao oko 8,8 milijardi dolara, na osnovu raznih prava na korišćenje izvan SAD, preko svog računa na Bermudskim ostrvima, izbegavši na taj način plaćanje poreza u SAD u vrednosti više milijardi dolara.

Google većinu svojih međunarodnih operacija sprovodi preko svog sedišta u Irskoj, poznatoj po niskoj poreskoj stopi (10%). Ovi podaci otkriveni su zahvaljujući podnošenju bilansa holandske podružnice kompanije Google, piše Financial Times.

Preko Holandije se sredstva preusmeravaju na Bermudska ostrva u finansijskom manevru koji se zove "holandski sendvič" i koji je još uvek pravno legalan, sve dok EU i SAD ne stanu takvoj praksi na put promenom regulative.

To pokazuje dve stvari: da Google ostvaruje sve veći profit na međunarodnom tržištu, kao i da je u samo tri godine više nego dvostruko premašio iznos koji se uplaćuje u Bermudima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
najveće kompanije IT kompanije it industrija ofšor računi ofšor destinacije offshore gugl google

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana