Zvanični kurs Evra za dan 27.07.21. :: 117.5594 rsd
Tekst objavljen: 26.08.2017 16:06        


Dizel u veleprodaji košta 121 dinar, a na pumpi je čak 26 dinara skuplji. Zarade na pumpama su nikad veće.

Gorivo će biti jeftinije za čak 7 dinara

Gorivo na pumpama u Srbiji bi moglo da bude jeftinije 5 do 7 dinara u zavisnosti od vrste derivata, jer zarade trgovaca nikada nisu bile veće.

Naftne kompanije, neće, međutim da spuštaju cene jer ne znaju da li će cena barela nafte zaustaviti na sadašnjih 58,72 dolara ili će rasti, pa gledaju sada da zarade, kako bi smanjili eventualni novi rizik, smatraju veletrgovci u Srbiji.

Prema njihovom mišljenju, ima više osnova za pojeftinjenje goriva - što zbog pada dolara u odnosu na evro i dinar, što zbog činjenice da dinar nije skoro bio ovako jak, ali i da je barel nafte do skoro bio ispod 45 dolara.

Kod naftnih kompanija koje se bave veletrgovinom, kaže naš sagovornik, dizel može da se kupi za 121 dinar, a na pumpi se prodaje 26 dinara skuplje, za skoro 147 dinara. Sve i da se na ovih 121 dinar dodaju troškovi transporta i PDV, opet ostaje dovoljno prostora i da naftne kompanije zarade, ali i da vozači jeftinije plaćaju gorivo.

Na pitanje zašto nema značajnijeg pojeftinjenja na pumpama s obzirom da je naftnim kompanijama sada potrebno manje dinara da bi platili naftu, Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da su od početka avgusta prosečne maloprodajne cene benzina i auto-gasa u Srbiji niže pola dinara, dok se dizel i dalje toči po istoj ceni.

- Umesto jeftinijeg goriva, pumpe nude druge marketinške pogodnosti, pa se samo u određeno doba dana benzin i dizel prodaju 3 do 6 dinara jeftinije. Gorivo za poljoprivrednike je do 12 dinara jeftinije - kaže Mićović za "Politiku".

Kako je dodao, on ne očekuje da će gorivo pojeftiniti ni narednih dana, već da do promena cene može doći samo usled nekog novog većeg ekonomskog udara. Inače, srpsko tržište je jedno od najskupljih u regionu - ispod nas su Mađarska, Bugarska, Makedonija, Rumunija i Bosna i Hercegovina kada je bezolovni u pitanju, a dizel je jeftiniji u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gorivo nafta dizel pumpa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana