Tekst objavljen: 08.06.2015 13:54        


One koji vlastitim autom krenu na more ovih dana svakako će zanimati gde je u regionu najisplativije kupovati gorivo, piše Dnevnik.

Gorivo najjeftinije u Bosni, a najskuplje u Grčkoj

Kako sada stvari stoje, ako krenete na Jadran, onda bi dobro bilo da rezervoar punite u Bosni i Hercegovini, a ako se uputite ka Grčkoj, onda zemlju letovanja svakako treba izbeći i gorivom se obezbediti i za dolazak i za povratak.

Tako je u Bosni i Hercegovini i za litar bezolovnog benzina i dizel goriva potrebno oko 1,07 evra, a u Grčkoj za benzin treba oko 1,6 evra, pa za punjenje rezerovara od 40 litara u BiH treba oko 42,80 evra, a u Grčkoj oko 64 evra, odnosno za jedan rezervoar benzina kupljenog u u Grčkoj u BiH se može natočiti jedan i po.

Kad je dizel gorivo u pitanju, najpovoljnija je cena u Makedoniji jer je litar oko 0, 92 evra, a u Grčkoj je nasjkuplji i košta oko 1,3 evra, pa je ušteda pri kupovini 40 litara goriva 15 evra, jer u Makedoniji ta količina košta oko 36,80 evra, a u Grčkoj oko 52 evra.

Najpovoljnija cena goriva u Evropi je, naravno, u Rusiji, gde je za litar potrebno nešto više od pola evra. U ovoj zemlji za litar bezolovnog benzina treba platiti oko 0,57 evra, a dizela oko 0,55 evra. Najskuplje je gorivo u najrazvijenijim evropskim zemljama, pa recimo vozači u Holandiji za litar bezolovnog benzina moraju da plate oko 1,73 evra, dok je dizel gorivo najskuplje u Velikoj Britaniji jer litar košta 1,7 evra.


Cena goriva u Srbiji, slobodno se može reći, smestila se u sredinu, kad je region u pitanju, odnosno nije ni najviša ni najniža. Za litar bezolovnog benzina u našoj zemlji je potrebno oko 1,18 evra, a dizel goriva oko 1,24 evra. Cena benzina niža je nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj, Grčkoj, Rumuniji i Sloveniji, ali je ovo gorivo skuplje nego u Makedoniji, BiH i Bugarskoj.

Gotovo isto kao i kod nas litar dizela košta u Hrvatskoj i Sloveniji, ali je jeftinije ovo gorivo natočiti u Crnoj Gori, Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji, BiH. Naime, u Hrvatskoj litar benzina košta oko 1,34 evra, dok je dizel 1,25 evra, u Crnoj Gori bezolovni benzin košta oko 1,32 evra,a dizel oko 1,19 evra, u Sloveniji je litar bezolovnog benzina 1,36 evra, dok za dizel treba izdvojiti 1,25 evra.

Cene goriva u Mađarskoj gotovo da su identične, jer litar bezolovnog benzina košta oko 1,20 evra, a dizela oko 1,21 evro, a slično je i u Rumuniji ali je tamo cena viša - litar bezolovnog benzina košta oko 1,30 evra, a dizela oko 1,29 evra. Uz Bugarsku gde bezolovni benzin košta oko 1,12 evra, a litar dizela oko 1,16 evra, cena benzina povoljna je i u Makedoniji jer je litar 1,14 evra.

Dakle, razlike u ceni goriva postoje, pa bi, za one koji kreću put mora automobilom, bilo dobro da pre nego što krenu pogledaju koliko košta gorivo u okruženju, jer se pametnim točenjem rezervoara može dosta uštedeti ili ostati i s manje para u novčaniku pri kupovini iste količine iste robe.

Ušteda je najveća ako se gorivo kupuje u BiH ili Makedoniji, pa i u Bugarskoj, a računica kaže da se može ućariti i do dvadesetak evra po rezervoaru. To nije zanemarljiva suma i treba dobro razmisliti pre nego što se stane na pumpu, naravno, ukoliko su ove zemlje na putu do odredišta za odmor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte Grčka bosna i hercegovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana