Tekst objavljen: 21.12.2018 10:36        


Vozači u Srbiji konačno imaju priliku da odahnu jer je gorivo na pumpama i ove nedelje pojeftinilo. Tako su, prema najnovijim podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, cene goriva smanjene za jedan do 1,5 dinara po litru, pa je prosečna maloprodajna cena evrodizela u proteklih sedam dana iznosila 161,37 dinara, dok je benzin BMB 95 koštao 146,6 dinara po litru.

Gorivo pojeftinilo zbog drastičnog pada cene nafte

S obzirom na to da je za kretanje cene goriva naniže najzaslužnije pojeftinjenje nafte na svetskim berzama, stručnjaci ističu da u skladu sa tim možemo očekivati sličan trend, odnosno dalji pad cena naftnih derivata.

Kako ističe generalni sekretar UNKS Tomislav Mićović, cena dizela je pala za 8,4 dinara po litru, a benzina za 11 dinara u odnosu na najviše vrednosti naftnih derivata zabeležene ove jeseni. U izveštaju UNKS koji je danas urađen navodi se da se Srbija po ceni benzina BMB 95 nalazi na sredini u odnosu na ostale zemlje regiona.

Najjeftinije u Makedoniji

- Gotovo u istoj meri su smanjene i cene goriva u zemljama u okruženju, tako da se redosled zemalja u pregledu prosečnih maloprodajnih cena benzina, dizela I TNG-a izraženih u evrima, gotovo uopšte nije menjao - kaže Mićović.

Naime, za litar benzina BMB 95 u Srbiji treba izdvojiti 1,238 evra, dok je on trenutno najskuplji u Grčkoj gde košta 1,51 evra po litru, a u odnosu na Srbiju skuplji je i u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji. S druge strane, BMB 95 je jeftiniji u Sloveniji, Mađarskoj, BiH, Rumuniji, Bugarskoj, a najjeftiniji je u Makedoniji - tačno jedan evro po litru.

Kada se radi o dizelu, Srbija je i dalje u čelu liste po visini cene. Evro dizel je skuplji samo u Albaniji i Grčkoj gde je 1,488 evra po litru i 1,368 evra, a na srpskim pumpama u proseku 1,363 evra. Dizel je najjeftiniji takođe u Makedoniji i košta 0,951 evro po litru.

Pad cene nafte sa 86 na manje od 60 dolara

Mićović objašnjava da je pojeftinjenje goriva "pre svega posledica pada cene sirove nafte na globalnom tržištu u proteklom periodu".

- Kurs dolara nema većih oscilacija, ali se od kraja oktobra kreće na najvišem ovogodišnjem nivou, iznad 104 dinara - navodi Mićović.

Podsetimo da je ove godine cena nafte dostigla svoj maksimum početkom oktobra kada je sirova nafta "brent" vredela 86,29 dolara po barelu. Početkom januara kretala se na nivou od oko 67 dolara, da bi se ove nedelje spustila na nivo ispod 60 dolara po barelu.

I u četvrtak je došlo do još jednog većeg dnevnog pojeftinjenja jer su cene nafte opale za još tri procenta i dostigle najniži nivo u poslednjih više od godinu dana pod uticajem rasta zaliha i prognoze o potražnji. Takođe, na pad cene uticala je i odluka američkih Federalnih rezervi o povećanju osnovne kamatne stope.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Smanjuju poizvodnju da podstaknu rast cena

Barel sirove nafte u SAD prodaje se za 46,56 dolara posle pojeftinjenja za 1,61 dolar, a barel brent nafte iz Severnog mora košta 55,64 dolara nakon pada cene za 1,6 dolara.

Članice OPEK-a i ostali proizvođači nafte ovog meseca su postigli dogovor o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela na dan u pokušaju da podstaknu rast cena. Ova mera stupiće na snagu sledećeg meseca, a u međuvremenu je proizvodnja na rekordnom nivou ili blizu tog nivoa u SAD, Rusiji i Saudijskoj Arabiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pumpe u srbiji cena goriva gorivo pojeftinilo gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana