Tekst objavljen: 24.06.2018 14:26        


Posle četiri meseca od kompletno uplaćena tri aranžmana za letovanje u grčkoj Kalitei, Beograđanku Jelenu Zlatanović pre dva dana obavestili su iz agencije da zbog poskupljenja kerozina mora da doplati još 30 evra. Slični pozivi razbesneli su veliki broj turista čiji su turistički paketi obuhvatali čarter-letove.

Gorivo poskupljuje i čarter-let

Iako putnici smatraju da su obmanuti, iz JUTA i turističke inspekcije tvrde da je reč o uobičajenoj praksi, a povećanje cene u slučaju "skoka" na svetskoj berzi goriva, obavezna klauzula u ugovorima.

- Prilikom sklapanja ugovora za put niko u agenciji nije pominjao doplatne "YQ" takse - kaže naša sagovornica. - Kada sam se požalila agenciji, obavestili su me da je cene podigao "Er Srbija" i da sam se potpisom složila sa opštim uslovima putovanja, koji su dostupni i na sajtu agencije, a podrazumevaju takve takse. Čisto sumnjam da bi me zvali da mi vrate razliku, da je benzin pojeftinio.

Po rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, reč je o uobičajenoj situaciji kada aranžmani uključuju čarter-letove i da to piše u svim programima agencija koje organizuju čarter-letove.

- Turistički aranžman zapravo ne može da bude kompletno plaćen sve do sedam, do deset dana pre polaska, do kada je rok za eventualne doplate - kaže Seničić. - Agencije prilikom ugovaranja čartera sa avio-prevoznikom, cenu zakupa vezuje za cenu goriva. Firma koja je nosilac zakupa čartera, u obavezi je da, ukoliko cena goriva na svetskom tržištu poskupi od dva do tri odsto, izmiri razliku u ceni goriva na dan polaska.

Sektor turističke inspekcije Ministarstva trgovine i turizma, primio je ove godine dve prijave koje se odnose na ovo povećanje cene putovanja i postupak nadzora je u toku. Zakonom o turizmu propisano je da je turistička agencija dužna da u programu putovanja navede i iznos takse i naknade koje se odnose na određene usluge, a koje nisu uključene u cenu putovanja - pristajanje, ukrcavanje, takse u pristaništima i na aerodromima, boravišne takse i slično.

- Doplatnu taksu naplaćuju avio-kompanije kako bi na ovaj način pokrile sve korekcije u ceni zbog neplaniranih promena tržišnih uslova - kaže Vera Božić Trefalt, v. d. pomoćnika ministra. - Te promene obuhvataju cenu goriva, štrajk osoblja, teroristički napad...


KAD POJEFTINI, NE VRAĆAJU
Više puta smo pokretali inicijativu kod avio-prevoznika da se u ugovore uvede i opcija da ako cena goriva padne, da se zakupcima čartera, a zatim i kupcima aranžmana vrati razlika - kaže Seničić. - Uvek bi nam se nasmejali na takvu ideju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turistički aranžmani čarter letovi gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana