Tekst objavljen: 03.01.2017 10:00        


Gotovinski krediti iz meseca u mesec rastu, dok, nekada najjeftinije pozajmice, potrošački krediti, godinama stagniraju, pa su mnogi gotovo i zaboravili kupovinu na takav način. Postavlja se pitanje da li su potrošački krediti nestali, ili su ih zamenili neki drugi načini plaćanja.

Gotovinske pozajmice preuzele primat pri kupovini

Keš kredit - jednako sloboda kupovine za klijente. Takva je naizgled situacija u domaćem bankarstvu jer je pre 10 meseci zaduženost fizičkih lica potrošačkim kreditima ostala na nivou od 23 milijarde dinara, dok su gotovinske pozajmice mesečno rasle za po nekoliko milijardi dinara i dostigle su 258 milijardi dinara.

Kartice se ne vade iz novčanika više tako lako, već samo ako zamenjuju ulogu čekova. To dokazuje i podatak da je plaćanje karticama i zaduženost građana po tom osnovu dostiglo 33 milijarde dinara.

Neki proizvođači daju robu čak na 36 rata bez kamate i za odobravanje kredita nije potreban odlazak u banku, što će biti trend u trgovanju.

Pre petnaestak godina za kupovinu nameštaja ili bele tehnike bila je potrebna hrpa papira ili različite administrativne zabrane. U međuvremenu, trgovci su sa proizvođačima počeli da kreditiraju kupce uglavnom preko kreditnih kartica i vezivanja za određenu banku.

- Potrošački krediti u ovom trenutku još nisu zaživeli jer su prekomplikovani, jednostavno traže mnogo vremena, previše dokumentacije. Mnogo aktivnosti i kupovine se lakše rešavaju keš kreditima - kažu iz jedne banke.

Banke, trgovci i proizvođači su shvatili da je kupovna moć ograničena i da se novi kupci ne mogu naći samo povoljnom cenom robe koja se kreditira. Zato su svi posvećeni nalaženju načina da se kupac privoli na lojalnost preko različitih povoljnosti koje mogu ponuditi samo ako se udruže i svako odrekne dela profita.

- Potrošači su danas mnogo bolje informisani nego u prošlosti. Koriste sve moguće pogodnosti koje im se daju na tržištu. Na kraju sama konkurencija i razvoj tržišta dovodi do toga da potrošački krediti nisu toliko atraktivni koliko su bili godinama unazad. Danas konkurencija i među bankama i među trgovcima tera da se prilagodite potrebama potrošča - rekao je Žarko Malinović iz Odbora PKS za trgovinu.

Država voli potrošnju koja je snažan pokretač rasta privrede jer se tako izdašnije puni i budžet. Tu posebnu ulogu imaju veliki trgovinski lanci. Ako se usput prodaje roba koja je proizvedena u našoj zemlji onda je ceo krug dobro zatvoren.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pozajmice keš kredit bankarski krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana