Tekst objavljen: 06.09.2013 12:00        


Uprkos najavama promena nabolje, privredna aktivnost u Srbiji je tokom leta ili stagnirala ili beležila blagi pad. Najlakše su se za novi dug, i to gotovinski zajam, odlučivali građani.

Građani bankama dužni preko 600 milijardi dinara

Bankari očekuju da se to početkom jeseni promeni, odnosno da nova i rekonstruisana Vlada Srbije, prema obećanjima, pokrene privredu, koja će se onda više interesovati za kredite.

Građani su se lakše ili lakomislenije odlučivali da uđu i novi dug. Zaduženost je porasla za 1,3 odsto kod stanovništva, a suma kredita se poslednjeg dana jula zaustavila na 609,86 milijardi dinara. Već godinama se sličan trend beleži i u avgustu, pa i septembru.

Leti se stanovništvo pojačano zadužuje zbog odlaska na letnji odmor, a u septembru se veći troškovi radi kupovine školskog pribora, zimnice i ogreva takođe podmiruju novim kreditima
.

Tako je iz godine u godinu, a odakle će se ti zajmovi vraćati kada privreda stoji? Bankari kažu da će u slučaju problema građanima ponuditi zajmove za refinansiranje, a tu su i očekivanja od novih ministara i stavljanja ekonomije u prvi plan, koji uz privredni rast treba da donese i nove solventne klijete u oblasti privrede, ali i stanovništva.

U Kredi Agrikol banci kažu da bez rasta privrednih aktivnosti ne mogu očekivati veći broj klijenata. Što se tiče starih koji teško ispunjavaju obaveze, član Izvršnog odbora banke zadužen za stanovništvo Svetozar Šijačić kaže da je tu zajam za refinansiranje Liberti keš kredit

– Refinansiranje je najracionalnije rešenje za one koji imaju teškoća ili su precenili svoje mogućnosti – objašnjava on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana