Tekst objavljen: 29.07.2017 10:00        


Smanjenje veličine pakovanja prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji najviše je pogodilo ljubitelje čokolada i drugih slatkiša.

Građani besni: Manja pakovanja za iste pare

Više od 2.500 artikala za domaćinstvo danas je manjeg pakovanja nego 2012. godine, ali sa istom cenom kao ranije, navela je Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS), a prenosi agencija Rojters.

Britanska statistika je, kako se objašnjava, objavila izveštaj o trendu u prehrambenoj industriji i među drugim proizvođačima da potrošačima nude manje po istoj ceni, kao odgovor na veće troškove sirovina.

Uticaj na zvanično izmerenu inflaciju u Britaniji primetan je kod šećera, džemova, voćnih sirupa, čokolade i konditorskih proizvode, pri čemu su poslastice doprinele rastu stope inflacije za 1,22 posto od 2012. godine.

Sladokusci u Britaniji će ovu vesti teško "progutati", navodi Rojters dodajući da ona dolazi nakon što su prošle godine s velikim ogorčenjem primili vest o smanjenju pakovanja nekih omiljenih čokoladica u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući Toblerone i Marsove proizvode kao što su čokoladne bombonice "Maltezers".

Britanski statističati su takođe naveli da, kada je u pitanju ovaj trend, nema bitnijih promena nakon prošlogodišnje referendumske odluke o Bregzitu koja je pogodila vrednost funte učinivši uvoz skupljim. Kako primećuju, takvoj praksi su britanski proizvođači pribegavali i pre glasanja za Bregzit u nastojanju da ublaže svoje rastuće troškove za uvoz sirovina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaćinstva inflacija slatkiši manja pakovanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana