Tekst objavljen: 30.10.2023 13:25        


Od 1. novembra "Infostan" Beograd počinje reprogramiranje duga komunalnih usluga. Građani koji imaju dugovanja moći će da se prijavljuju narednih šest meseci – sve do kraja aprila iduće godine. Ko ima pravo na reprogram, da li se otpisuje kamata ili deo glavnice?

Građani od 1. novembra mogu da reprogamiraju dug za Infostan, penzioneri imaju posebne olakšice


Reprogramom se građanima pruža mogućnost da izmire dugovanja koja imaju za komunalne usluge zaključno sa 31. avgustom ove godine na više mesečnih rata uz otpis kamate, a za neke kategorije i na 60 mesečnih rata.

Direktorka Sektora naplate "Infostana" Lidija Gligorić rekla je za RTS da su opšti uslovi reprograma potpuni otpis kamate i otpis od pet do 15 odsto glavnog duga u zavisnosti od broja mesečnih rata na koje se otplaćuje – na tri, šest ili 12 rata.

"Ovaj reprogram se razlikuje od prethodnih, jer je prvi put prepoznata kategorija korisnika sa niskim primanjima, a to su socijalno ugrožene kategorije i penzionera, koji su evidentirani kao primaoci novčane socijalne pomoći, ili evidentirani u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kao penzioneri. Omogućeni su posebni uslovi – potpuni otpis kamate i 20 odsto otpis glavnog duga, bez obzira na broj mesečnih rata na koji se otplaćuje – 12, 24, 48 ili 60, u zavisnosti od visine duga", navela je Gligorićeva.

Reprogram se odnosi na sva dospela nenaplaćena potraživanja, bilo da su kod sudova, javnih izvršitelja ili se radi o neutuženim dugovanjima.

Na pitanje koliko građani Beograda duguju za komunalije i koji je to procenat korisnika Gligorićeva nema odgovor, ali ističe da je naplata veća od 90 odsto.

"Sistem objedinjene naplate jedini može da obezbedi ovako visok procenat naplate, ali ovo su nenaplativa potraživanja, korisnika koji nemaju primanja, ili su jako niska, razne životne okolnosti su ih dovele do nagomilanih dugovanja, ili se radi o dugovanjima preminulih koje naslednici sada preuzimaju", objašnjava Gligorićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Olakšice za one koji redovno plaćaju račune

Na konstataciju da uvođenje reprograma nije pravedno prema onima koji redovno izmiruju svoje račune, Gligorićeva je rekla da postoje olakšice i za njih.

"Korisnici komunalnih usluga koji redovno izmiruju obaveze svaki mesec ostvaruju popust od pet, šest ili sedam odsto u zavisnosti od kontinuiteta redovnih plaćanja", rekla je direktorka Sektora naplate.

Objasnila je da se do ovih uslova reprograma došlo u razgovoru s korisnicima.

"Od septembra prošle godine, svakog poslednjeg petka u mesecu direktor preduzeća organizuje otvorena vrata sa korisnicima komunalnih usluga, gde je preko 700 korisnika iskazalo probleme iz domena nadležnosti našeg preduzeća, a najveći problem su nagomilana dugovanja i nemogućnost otplate na jednu ratu", rekla je Gligorićeva.

Ovo je šesti reprogram Infostana od 2011. godine u Beogradu. Dugove povremeno reprogramiraju i sve druge loklane samouprave, a nekoliko ima i stalne reprograme.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
1. novembar komunalije reprogram dugova infostan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana