Tekst objavljen: 05.08.2018 9:58        


Obim novoodobrenih kredita stanovništvu u 2017. godini bio je za 21,7 odsto viši nego 2016, pri čemu se skoro 71 odsto odnosilo na dinarske kredite.

Građani sve više uzimaju dinarske kredite

“To svedoči o poverenju stanovništva u domaću valutu”, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković u ponedeljak na prezentaciji Godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2017. godinu u Narodnoj banci Srbije.

Pored toga, stanovništvu je, napominje, omogućen novi vid sigurnog ulaganja u državne hartije od vrednosti, time što je Republika Srbija emitovala novi finansijski instrument - štedne obveznice.

U sektoru privrede je registrovano poboljšanje finansijske pozicije privrednih subjekata, koji su prošle godine ostvarili skoro dva i po puta veći pozitivan neto finansijski rezultat u odnosu na 2016. godinu.

U toku prošle godine, kako je istakla Tabaković, ukupno je otpisano 100 milijardi dinara bruto problematičnih kredita (NPL), što je značajno više nego prethodnih godina, dok je licima van bankarskog sektora ustupljeno 24,5 milijardi dinara iz bilansa banaka.

To je postignuto, dodaje guverner, zahvaljujući odluci NBS o računovodstvenom otpisu bilansne aktive banke iz avgusta 2017. godine.

Učešće NPL -ova u ukupnim kreditima bankarskog sektora je zabeležilo oštar pad od skoro 14 procentnih poena od početka primene Strategije za rešavanje problematičnih kredita, dok je u maju 2018. godine ovo učešće iznosilo 8,6 odsto, čime je nivo NPL-ova spušten ispod pretkriznog nivoa.

Na kraju juna, udeo NPL-ova u ukupnim bankarskim pozajmicama smanjen je na 7,8 odsto, a očekuje se da će u narednom periodu biti snižen za još jedan čitav procentni poen.

“Ovako značajno smanjenje problematičnih kredita ukazuje na uspešnost i intenzitet rešavanja pitanja problematičnih kredita, kao i veliku posvećenost NBS, Vlade Srbije i tržišnih učesnika ovom cilju, čime se daje dodatna podrška kreditnoj I ekonomskoj aktivnosti u narednom period”, istakla je Tabaković.

Finansijski sektor je, napominje, ostao stabilan i tokom 2017. godine o čemu govore svi ključni pokazatelji.Budući da je finansijski sektor u Srbiji bankocentričan, ukazala je Tabaković, finansijsko zdravlje banaka i njihova sposobnost da vrše svoju osnovnu funkciju finansijskog posredovanja od ključne je važnosti za održavanje finansijske stabilnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uzimanje kredita dinarski kredit Narodna banka Srbije krediti u dinarima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana